Featured Izbor uredništva Povijest Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Zanimljivosti: Isuzu Piazza – AutopressHR


Na raznim tržištima poznat kao Isuzu Impulse, Lotus Piazza, Holden Piazza, Asüna Sunfire i Geo Storm, ovaj je Isuzu zanimljiv po nekoliko dizajnerskih i konstruktorskih rješenja.

Dizajn prve generacije Piazze (1980.-1991.) razvio je Giorgetto Giugiaro, koji je vodio i dizajn prethodnika, modela 117 Coupe. Piazza/Impulse nudio se uz pogon na sve kotače (ili samo stražnji), turbo četverocilindarski motor (od drugih jačih, u ponudi je bio i usisni 2.0), i tri sportske razine ovjesa: standard, Irmscher i Lotus.

Druga generacija (1989.-1993.) razvijena je na platformi modela Isuzu Gemini i zatim prilagođena za ulogu nasljednika prve Piazze. Model je prešao na prednji pogon, ali i složeniji ovjes uz pasivno skretanje stražnjih kotača (Nihisboric system). U ponudi je bio i pogon na sve kotače, uz planetarni centralni i viskozni stražnji diferencijal, a pojavio se i wagonback model.

Ovo je bio i posljednji Isuzuov coupe, a japanski proizvođač orijentirao se na kamionete, SUVove i druga komercijalna vozila.Source link

Related Posts