Aktualno Featured Vijesti volkswagen Zanimljivosti

Slabija prodaja zakočila prihod VW-a u prvom tromjesečju


Njemački automobilski div Volkswagen preliminarno je u srijedu izvijestio o stagnaciji prihoda u prvom tromjesečju zbog slabije prodaje dok mu je dobit snažno porasla, poduprta kontrolom troškova i fokusom na skuplje modele .

Dobit nakon poreza poskočila je u prva tri ovogodišnja mjeseca na 6,7 milijardi eura, s 3,4 milijarde u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Kada se isključe kamate, porezi i troškovi skandala s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih vozila, operativna dobit porasla je 77 posto, na 8,5 milijardi eura.

Iako je grupa zbog krize u opskrbi poluvodičima isporučila otprilike za petinu manje vozila i proizvela gotovo 12 posto manje automobila, prihod se zadržao na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosio je 62,7 milijardi eura.

Napomenuli su da se još uvijek uspješno nose s krizama poput globalne nestašice čipova, problema u lancu opskrbe zbog rata u Ukrajini i opetovanog lockdowna u Kini.

Prognoze su im ipak i dalje oprezne.

“Još nije moguće definitivno utvrditi kako će konkretno aktualni razvoj događaja u sukobu Rusije i Ukrajine i pandemija covida 19 utjecati na poslovanje grupe, globalno gospodarstvo i rast u autoindustriji”, naglašavaju.

Volkswagen se suočava s “izazovima bez presedana”, zaključio je izvršni direktor Herbert Diess.

HINASource link

Related Posts