Aktualno Featured Opel Vijesti Zanimljivosti

75 milijunti Opel: novi Grandland GSe „proizveden u Eisenachu”


Godina 2022. svečana je godina u Opelu – brand sa sjedištem u Rüsselsheimu već slavi svoju 160. godišnjicu, zajedno s 30. rođendanom pogona u Eisenachu. A jedan od najpopularnijih automobila ovog proizvođača slavi 40. godina: Opel Corsa, koja je prodana u milijunima primjeraka. Novi Opel može dodati još jedno značajno postignuće: brand s munjom dosegnuo je prekretnicu u proizvodnji proizvevši 75 milijuna primjeraka. Vozila koja su inovacije uvijek činila pristupačnima širokom rasponu kupaca te time učinili ljude mobilnima. Visokoučinkoviti modeli koji kombiniraju emocije i svakodnevnu praktičnost. Kao predstavnik 75 milijuna Opelovih automobila, elektrificirani, „jubilarni” Grandland GSe koji je lokalno bez emisija danas je izišao s proizvodne trake – Opel „proizveden u Eisenachu”.

„75 milijuna Opelovih vozila – stvarna prekretnica u Opelovoj proizvodnji automobila. Ta impresivna brojka pokazuje Opelovu važnu ulogu u demokratizaciji tehnologija i rješenja za mobilnost tijekom desetljeća i u budućnosti. Redefiniramo mobilnost – s jasnim ciljem da do 2028. postanemo u potpunosti električni brand u Europi, s automobilima koji nude užitak vožnje i odgovornost. Naši novi sportski i elektrificirani modeli GSe još su jedan korak u tom smjeru”, izjavio je glavni izvršni direktor Opela Florian Huettl.

Opel je nedavno objavio da će oživjeti GSe kao podbrand za dinamične, elektrificirane modele, a GSe sada znači Grand Sport electric. Novi Opel Grandland GSe slijedi Astru GSe i Astru Sports Tourer GSe. To je plug-in hibrid visokih performansi s pogonom na sva četiri kotača – pravi pionir u kompaktnoj klasi SUV-ova.

Grandland GSe kombinira 1,6 benzinski motor s turbopunjačem i dva elektromotora – po jedan na svakoj osovini – za snažnu izlaznu snagu sustava do 221 kW / 300 KS (potrošnja goriva prema Globalno usklađenom ispitnom postupku za laka vozila (WLTP), ponderirana, kombinirana : 1,3 l / 100 km; 31 – 29 g/km CO2). Plug-in hibridni pogonski sklop čini Grandland GSe snažnim sportskim automobilom s pogonom na sva četiri kotača s optimalnom trakcijom i najboljim ubrzanjem s mjesta u klasi. Ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se za samo 6,1 sekundu, a maksimalna je brzina 235 km/h (135 km/h na električni pogon).

Poput Astre GSe, preduvjeti za posebno dinamičan i zabavan način vožnje Opel Grandlanda GSe leže u njegovu jedinstvenom kalibriranju ovjesa i upravljanja, s čvršćim oprugama i prigušivačima s tehnologijom KONI FSD (eng. Frequency Selective Damping). Time se omogućuju različite karakteristike prigušivanja za agilno rukovanje i superiornu udobnost. Novi Grandland GSe tako pokazuje kako donosi revolucionarne tehnologije u kompaktnu klasu i istovremeno kombinira užitak u vožnji i odgovornost.

Prekretnice u proizvodnji: od prvog milijuna do 75 milijuntog Opela

Sve do 75 milijuntog vozila, Opel je predstavio mnoga popularna i legendarna vozila tijekom više od 120 godina proizvodnje automobila. Modelima kao što su „Doktorwagen” sa 4/8 KS iz 1909. ili „Laubfrosch” sa 4/12 KS, Opel je prestižno vozilo za dobrostojeće kupce pretvorio u automobile za mnogo širu publiku u ranoj fazi.

Godine 1940. proizveden je milijunti Opel, Kapitän sa samonosivom karoserijom i samostalnim prednjim ovjesom – dizajnom koji, zahvaljujući svojoj maloj težini, istovremeno osigurava poboljšano iskustvo vožnje i nisku potrošnju goriva. 2 milijunti automobil s munjom slijedi 1956. – također Kapitän. Posebne značajke: Opel je prvi njemački proizvođač koji je u to vrijeme postigao tako visoku količinu proizvodnje. Sukladno tome, poduzeće je svoje „jubilarno” vozilo pretvorilo u jedinstveni automobil: Kao izvanredni vodeći model branda, kremasto bijel Opel dobio je premaz od 24-karatnog zlata na svim kromiranim dijelovima.

U narednim godinama „milijuni” slijede sve brže i brže. Povećanje brzine proizvodnje nije samo izraz motorizacije koja sve brže napreduje – demokratizacije mobilnosti – već i rezultat činjenice da je proizvodnja postala modernija i učinkovitija. Samo 15 godina poslije, 1971., 10 milijunti Opel izašao je s proizvodne trake u postrojenju u Rüsselsheimu: Rekord C Caravan. Jubilej koji se također obilježava na veliki način. Po jedan Opel iz dnevne proizvodnje „10 milijuntog” poklanja se premijerima saveznih država u kojima je Opel u tom trenutku imao postrojenja: Hessen (Rüsselsheim), Sjeverna Rajna-Vestfalija (Bochum) i Porajnje-Falačka (Kaiserslautern).

Godine 1983. srebrno-sivi Senator CD 20 milijunti je Opel koji je izašao iz proizvodnog postrojenja u Rüsselsheimu. A u istom je desetljeću i 25 milijunti model Opela – Omega A Caravan – proizveden u glavnom Opelovu postrojenju. Omega A vrhunski je model branda od sredine 1980-ih do ranih 2000-ih, a mala Opel Corsa i Kadettov nasljednik Astra također su postali uspješni automobili kompaktne klase koji su se prodali u više od milijun primjeraka. Nakon ujedinjenja njemačke oko 4,13 milijuna primjeraka Astre F izašlo je s proizvodne trake između 1991. i 1997. To je čini najprodavanijim Opelovim modelom do danas. Čast 50 milijuntog Opelovog automobila ponovno je pripao Omegi. Proizvodno postrojenje napušta u prosincu 1999. kao srebrna limuzina tada sveobuhvatno unaprijeđene B generacije.

A sada slijedi sljedeća velika prekretnica sa 75 milijuntim Opelom: novim Grandlandom GSe brand pokazuje kako se iznimno sportski užitak vožnje može odgovorno kombinirati s emocionalnim dizajnom i sveobuhvatnom svakodnevnom praktičnosti. Automobil i koncept vožnje kojim brand nastavlja unaprjeđivati budućnost mobilnosti. Već je danas jasno da će model koji je lokalno bez emisija te u potpunosti električan izaći iz tvornice prilikom Opelove sljedeće godišnjice proizvodnje.Source link

Related Posts