ACI marina Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

ACI s velikim porastom dobiti


Lanac marina ACI treće je tromjesečje završio s 41,5 milijuna kuna dobiti, što je 25,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a još veći rast dobiti od 59,2 posto – na gotovo 37 milijuna kuna ostvario je u devet mjeseci, pokazuje ACI-jevo nerevidirano i nekonsolidirano izvješće objavljeno u srijedu.

ACI je nacionalni sustav marina, čija je dobit i na razini tromjesečja i devet mjeseci rezultat porasta poslovnih prihoda, koji su u trećem tromjesečju bili 15,6 posto viši nego lani i iznosili 103,4 milijuna kuna.

To je ujedno oko polovice ukupno ostvarenih poslovnih prihoda ACI-ja u devet mjeseci, koji su iznosili 201,4 milijuna kuna što je gotovo 18 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Ove su godine rasli i poslovni rashodi, na 62,7 milijuna kuna u trećem tromjesečju s lanjskih 56,2 milijuna kuna, dok su na razini devet mjeseci porasli na 156,4 milijuna kuna sa lanjskih gotovo 142 milijuna kuna.

Najviši prihodi u povijesti

Komentirajući poslovanje, iz ACI-ja kažu da su prihodi ostvareni u devet mjeseci ove godine najveći u gotovo 40-godišnjoj povijesti tvrtke, iznoseći pritom podatak o 194,7 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 17 posto više nego lani.

Rast prihoda od prodaje ostvarile su gotovo sve ACI-jeve marine, a najveći od 13,7 milijuna kuna bio je u ACI marinama Korčula, Split, Palmižana i Milna, čemu je više od 50 posto ukupnih prihoda od prodaje ostvareno u ljetnoj sezoni, odnosno od srpnja do rujna.

Iz ACI-ja iznose i da su u prvih devet mjeseci ove godine u marine uložili gotovo 52 milijuna kuna, od čega najviše u rušenje gata I, izgradnju obalnog zida i rekonstrukcija infrastrukture u ACI marini Dubrovnik te u rekonstrukciju sidrenih sustava u ACI marini Trogir, dok su u tijeku radovi na implementaciji optimiziranog sustava upravljanja parkiralištem u ACI marinama Jezera i Pomer.

“Investicije su povećale kvalitetu usluge kao i sigurnost plovila i gostiju u marinama, a osim toga na rast prihoda od prodaje utjecala je i stabilizacija epidemiološke situacije te posljedično povećan broj nautičara. Politikom prodajnih cijena uspješno su kompenzirani negativni utjecaji poskupljenja energenata i ostalih troškova, pri čemu je najveći rast bio kod usluga dnevnog i godišnjeg veza s udjelom od 75 posto u ukupnom povećanju”, ističu iz ACI-ja.

Tome dodaju da je prihod od dnevnog veza povećan 35 posto.

U situaciji ekonomske nestabilnosti svjesni su, naglašavaju, važnosti brige za zaposlene i zadržavanja radnih mjesta te osiguravanja što boljih uvjeta za njih, a izvrsni rezultati u sezoni omogućili su jednokratne nagrade i povećanja plaće za sve radnike u kolovozu i rujnu.

“U tijeku su i pregovori sa sindikatima kako bi postigli dogovor oko povećanja prava radnika, odnosno usklađenja plaća s trendovima na tržištu i trenutnim inflatornim pritiscima, a sve uz zadržavanje financijske stabilnosti tvrtke”, poručio je predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

Najavljuje i daljnji razvoj poslovanja, te sudjelovanje u projektima “Koridor mobilnosti s nultom emisijom – Sjeverni Jadran” koji je poseban oblik međunarodne suradnje predviđen Hrvatskom strategijom za vodik do 2050. u čemu se predviđa sustav smješten unutar više država regije koji povezuje proizvodnju vodika, transport i krajnju uporabu.

ACI se prijavio na natječaj za to i provodi daljnje aktivnosti za realizaciju projekta, a kako se u njihovim marinama viju i Plave zastave kao znak čistoće i brige o moru, iz te tvrtke za sebe kažu i da postaju “predvodnik zelene tranzicije u Hrvatskoj”.

Navode i da im je ključni strateški projekt buduća ACI marina Rijeka, za čiju je gradnju u procesu ishođenje lokacijske dozvole, koja je i preduvjet za potpisivanje ugovora o koncesiji.

HINASource link

Related Posts