Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Završen projekt izgradnje i unapređenja Luke Slavonski Brod


– Advertisement –

Završnom konferencijom u srijedu je označen završetak projekta Izgradnje i unapređenje infrastrukture u Luci Slavonski Brod, vrijednog 109,52 milijuna kuna bez PDV-a, koji se dijelom financirao EU novcem.

Za taj projekt Lučka uprava Slavonski Brod dobila je 56,74 posto sredstava iz EU fonda CEF (Connecting Europe Facility), financijskog instrumenta kojim se promiče rast, zapošljavanje i konkurentnosti kroz ulaganje u prometnu infrastrukturu. Preostala sredstva namakla je iz vlastitih sredstava i kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

– Advertisement –

“Luka je napokon gotova te je spremna za carinsku slobodnu zonu, koju moramo aktivirati zbog roba u okruženju. Pretovarili smo više od osam milijuna tona robe u luci koja je nedavno dobila i uporabnu dozvolu. Za razliku od naših kolega i na moru i na rijekama, jedini smo u posao ušli bez tradicije. Krenuli smo od nule i ovo je veliki uspjeh za nas”, rekao je ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod Marijan Jurić.

Infrastruktura Luke Slavonski Brod, smještene na rijeci Savi četiri kilometra istočno od centra Slavonskog Broda, sada je bogatija za nove vezove, vertikalnu obalu, dva pristaništa, RO/LA terminal, kontejnerski terminal s pomoćnim objektima, i komunalnu infrastrukturu.

Jurić najavljuje i da će uskoro biti izdana građevinska dozvola za projekt termoelektrane i tvornice za proizvodnju vodika, a u lučkoj zoni u planu su i naftno skladište i pogon za proizvodnju solarnih panela. Slijedeći projekt lučke uprave je izgradnja putničkog pristaništa u Slavonskom Brodu.

“Država je dosad uložila 140 milijuna kuna u Luku Brod u posljednjih deset godina, otkako se priprema dokumentacija. Bili smo dužni poštivati europska ograničenja vezana za zaštitu okoliša, što je prolongiralo postupak, ali osiguralo da se radi na održiv način. Ovo je primjer dobre prakse, kako se radi u Europi na unutarnjim plovnim putevima”, kazala je ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Duška Kunštek i dodala da je Slavonski Brod geopozicijski postao luka broj jedan.

Kompletna infrastruktura, blizina autoceste i željezničke pruge koje povezuju zapad i jugoistok Europe, prometni koridor V5, blizina Luke u Vukovaru i veza s koridorom Dunav-Majna-Rajna, veza s lukama u Rijeci, Splitu i Pločama velik su mamac za špeditere, a uskoro i investitore u gospodarsku zonu u okružju nove luke.

Član uprave Manšpeda Tomislav Bagarić istaknuo je kako će se u Luci Brod pružati sve što je potrebno nekoj tvrtki za kvalitetan uvoz i izvoz. “Ovdje ćemo obavljati sve poslove koji se obavljaju u jednoj luci, bila to Luka Ploče, Split, Rijeka, Koper. Sve planiramo dovesti ovdje, postići integraciju pomorskog, željezničkog, cestovnog i riječnog prijevoza”, rekao je Bagarić, najavljujući u iduće tri godine u Manšpedu nova zapošljavanja.

HINA

– Advertisement –



Source link

Related Posts