Europski zrakoplovni koncern Airbus nadmašio je američki Boeing brojem isporučenih zrakoplova i u 2021. godini, treću godinu zaredom, potvrdivši neprikosnoveno vodstvo u ključnom poslovnom pokazatelju za avioindustriju.

Airbus je prošle godine isporučio 611 mlaznjaka, osam posto više nego u prvoj godini pandemije, pokazali su podaci objavljeni u ponedjeljak.

Boeing je od siječnja do studenoga prošle godine isporučio samo 302 zrakoplova.

Europski koncern objavio je i da je prošle godine prodao 771 zrakoplov. Kada se isključe otkazane narudžbe, brojka pada na 507 neto prodanih zrakoplova, gotovo dvostruko više nego u 2020. godini.

Izvršni direktor Guillaume Faury nazvao je rezultate “prvim plodovima oporavka”, dodavši da ocjene o potražnji potkrepljuju konkretni pokazatelji.

Nakon smanjenja proizvodnje u prvoj godini pandemije proizvođači aviona bilježe sve veću potražnju za putničkim mlaznjacima i teretnim avionima srednjeg dometa, unatoč strahovanjima širom svijeta zbog pojave nove varijante koronavirusa omikron, tumači Reuters.

Boeing se sporije oporavlja zbog posljedica sigurnosne krize modela 737 MAX i preprekama koje su zakočile isporuke širokotrupnog 787 Dreamlinera koje pokušava otkloniti pregovorima.

Usporedbu rezultata dva zrakoplova diva otežavaju ipak promjene računovodstvenih propisa i velike oscilacije u poslovanju zrakoplovnih kompanija tijekom krize covida 19, napominje Reuters.

Airbus je isporučio puno više zrakoplova dok će pobjednika u kategoriji novih narudžbi odrediti računovodstvena metodologija izračuna novih narudžbi koju će investitori odabrati.

Boeing će kompletne podatke za 2021. objaviti tokom dana, a prema parcijalnim podacima mogao bi se u najmanju ruku izjednačiti s Airbusom po neto narudžbama, na prilagođenoj osnovi, s obzirom na prošlotjednu Allegiantovu narudžbu 50 zrakoplova 737 MAX.

U razdoblju od siječnja do studenoga prošle godine američki div zabilježio je snažan rast narudžbi, na ukupno 829 zrakoplova, ali je nakon otkazivanja brojka potonula na ukupno 400.

Na prilagođenoj osnovi Boeing je objavio 457 neto narudžbi u razdoblju do kraja studenoga, budući da je ipak nagovorio kupce da naruče dio zrakoplova koje je već bio svrstao u kategoriju otkazanih narudžbi.

Podaci Airbusa upućuju na zaključak da će Boeingu biti teško dostići najvećeg konkurenta u kategoriji neto narudžbi na neprilagođenoj osnovi, pod uvjetom da izvješće ne donese neka iznenađenja, zaključuje Reuters.

Američka kompanija i dalje dominira u prodaji teretnih zrakoplova, iskoristivši val potražnje koju je pokrenuo procvat elektronske trgovine u pandemiji. Airbus je ubilježio prve narudžbe za novi teretnjak A350, ali dijelom zahvaljujući izmjeni narudžbi putničkih verzija za teretne.

HINA


Source link