0.9

BMW i Audi marke su automobila kojima se najčešće vraćaju kilometri u Hrvatskoj


Iako je tržište rabljenih automobila tijekom godina postalo transparentnije, falsificiranje brojača kilometara i dalje je rasprostranjeno u cijelom svijetu. Kupci gube milijune eura zbog neiskrenih prodavača i čini se da se situacija neće drastično promijeniti u skorijoj budućnosti.

carVertical, tvrtka za automobilske podatke, provela je 4. godišnje istraživanje u Hrvatskoj da bi saznala kojim se modelima automobila najviše vraćaju kilometri te da bi podigla svijest među kupcima. U ispitivanju su analizirana stvarna izvješća o povijesti automobila koja su korisnici usluga tvrtke carVertical pribavili od studenoga 2022. do studenoga 2023.

Njemačke marke automobila najviše su pogođene lažiranjem kilometara

BMW serije 6 automobil je kojemu se najviše vraćaju kilometri u Hrvatskoj – 6,99 % svih vozila koja su provjerena aplikacijom carVertical imalo je promijenjenu kilometražu. To su značajne brojke, koje ukazuju na to da 1 od 14 modela BMW serije 6 u državi možda ima krivotvorenu originalnu kilometražu.

Audi A8 (5,68 %), Opel Insignia (3,89 %), Audi A6 (3,85 %) i Audi Q5 (3,66 %) prate ga u stopu.

Među 20 modela kojima se najčešće vraća kilometraža u Hrvatskoj, 6 proizvodi Audi. Na tržištu postoji velika potražnja za rabljenim vozilima više klase koja su u dobrom stanju, što objašnjava zašto su modeli Audi toliko popularni među prevarantima.

„Kod 3,51 % svih automobila provjerenih aplikacijom carVertical u Hrvatskoj utvrđeno je lažiranje kilometara, a prosječna vrijednost vraćanja kilometara iznosila je više od 70 000 kilometara. Kupnja automobila s vraćenim kilometrima uvijek znači nepredvidive tekuće troškove i bržu amortizaciju automobila,” objašnjava Matas Buzelis, voditelj komunikacija u tvrtki carVertical i automobilski stručnjak.

Porast rizika od lažiranja kilometara na automobilima srednje klase

Često je lakše vratiti kilometre na modernim vozilima jer je potrebno manje fizičke interakcije. Budući da je sve povezano, kriminalcima je potrebna samo odgovarajuća oprema da bi podesili brojač kilometara i umjetno povećali vrijednost automobila. Stručnjaci upozoravaju da uočavanje vraćanja kilometara može biti otežano bez proučavanja povijesti rabljenog automobila.

Među 20 automobila kojima se najviše vraćaju kilometri u Hrvatskoj, 8 se smatra vrhunskom klasom, što znači da se kilometri češće vraćaju na vozilima srednje klase. No falsificiranje očitanja brojača kilometara na vrhunskim markama kao što su Audi, Volvo, Porsche, Land Rover ili Mercedes-Benz prijestupnicima omogućuje bolju zaradu.

Najmanje je rizična kupnja automobila Volkswagen Polo

Volkswagen Polo model je kojem se najmanje vraćaju kilometri na popisu, s udjelom od 2,12 %, što znači da je trostruko rizičnije kupiti BMW serije 6 nego Polo. Mercedes-Benz E-klase (2,14 %), Peugeot 3008 (2,26 %), Volkswagen Touran (2,27 %) i Audi A4 (2,27 %) također su među vozilima s najmanje vraćenih kilometara.

U potrazi za rabljenim vozilom nitko nije zaštićen od prevaranata, stoga je važno provjeriti prethodnu kilometražu automobila i zapise o oštećenjima. Testna vožnja i posjet renomiranom prodavaču automobila također umanjuje vjerojatnost od kupnje vozila u lošem stanju. U suprotnom, kupci se izlažu riziku od gubitka novca i ugrožavanja svoje sigurnosti.Related Posts