Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW prodao je lani rekordna 2,2 milijuna automobila svog glavnog istoimenog brenda, izjavio je u srijedu direktor prodaje i najavio “profitabilni rast” i u novoj godini.

“To znači da smo s brendom BMW na vodećoj poziciji u globalnom segmentu luksuznih vozila, i to s velikom prednošću”, rekao je u utorak agenciji Dpa Pieter Nota.

Rekordna prodaja ostvarena je unatoč nestašici poluvodiča koja je pogodila automobilski sektor diljem svijeta. Njemačka tvrtka također prodaje automobile brendova Rolls-Royce i Mini, podsjeća agencija Dpa.

Značajan pokretač rasta bila je prodaja potpuno električnih automobila, njih više od 100 tisuća, čime je tvrtka ostvarila zacrtani cilj u tom rastućem segmentu.

Devetomjesečni rezultati poslovanja BMW-a također su pokazali rekordne brojke – 1,932 milijuna prodanih automobila, prihode od 82,8 milijardi eura i dobit prije oporezivanja od 13,2 milijarde eura.

Šef prodaje izrazio je optimizam i u pogledu poslovanja u novoj godini. “Očekujemo daljnji profitabilan rast u 2022. godini”, rekao je Nota u razgovoru za Dpa.

Cjelovito izvješće o poslovanju bit će objavljeno kroz tjedan dana.

HINA


Source link