Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Broj registriranih novih automobila u EU porastao četvrti mjesec zaredom


Broj novih osobnih vozila registriranih u Europskoj uniji u studenom je porastao četvrti mjesec zaredom, no u 11 mjeseci ove godine prodaja je i dalje u padu, pokazuju podaci Europske udruge proizvođača automobila (ACEA).

Ukupno 829.527 novih registracija u EU u prošlom mjesecu predstavlja rast za 16,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, izvijestila je u četvrtak ACEA.

No, unatoč rastu prodaje u posljednja četiri mjeseca, od siječnja do studenoga zabilježen je pad prodaje novih automobila u cijeloj EU, za 6,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Osim toga, broj novih vozila u studenom ostao je znatno ispod istog mjeseca prije tri godine i prije pandemije, kada ih je registrirano oko milijun.

Na mjesečnoj razini rast prodaje vozila zabilježen je na svim najvećim tržištima. Prodaje je najviše porasla u Njemačkoj, 31,4 posto, dok je u Italiji prodaja porasla 14,7 posto, u Španjolskoj 10,3, a u Francuskoj 9,3 posto.

No, u 11 mjeseci ove godine ukupna prodaja zabilježila je pad.

“Unatoč nedavnim snažnim rezultatima, pad zabilježen od siječnja do srpnja dovoljan je da povuče učinak od početka godine do danas”, objavili su iz ACEA-e.

Od četiri najveća tržišta u EU, Italija je u ovoj godini bila najslabija, s padom novih registracija za gotovo 12 posto, dok je Njemačka i dalje najbolja sa samo 2-postotnim padom. U Francuskoj je broj novih vozila smanjen za gotovo 9, a u Španjolskoj 4 posto.

Na prvom mjestu novih registracija među proizvođačima našla se u studenom grupa Volkswagen, koja je na mjesečnoj razini ostvarila skok prodaje za 36,4 posto, uključujući Porsche s 18 postotnim rastom. BMW je zabilježio povećanje na razini cijele grupe za 14,2 posto, a Mercedes-Benz za 10,8 posto.

HINASource link

Related Posts