Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Dvoznamenkasti rast dobiti ruskog proizvođača nafte


Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu dobiti i prihoda u prvoj polovini godine, istaknuvši strogu kontrolu troškova i najavivši postupan prijelaz na plaćanja u rubljima i valutama “prijateljskih” zemalja.

Rosnerftova neto dobit porasla je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 13 posto, na 432 milijarde rubalja (7,2 milijarde dolara).

Prihod je poskočio za trećinu, na 5,7 bilijuna rubalja

Kompanija je u prvoj polovini godine prodala 5,7 posto više nafte i smanjila dug za 12 posto. Kada se isključi prodana imovina, proizvodnja ugljikovodika porasla je 1,5 posto, na 4,85 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno.

Stroga kontrola troškova ublažila je utjecaj niza nepovoljnih vanjskih faktora, uključujući značano povećanje troškova logistike i željezničkog prijevoza, više troškove struje, koji su činili 30 posto ukupnih troškova, i podizanje kamatnih stopa na čak 20 posto.

“Zahvaljujući visokoj operativnoj učinkovitosti i primjerenim upravljačkim odlukama, uspjeli smo osigurati kontinuitet poslovanja i pokazati stabilne rezultate”, ustvrdio je izvršni direktor Igor Sečin.

“Rosneft je u prvoj polovini godine bio pod neviđenim pritiskom nepovoljnih vanjskih čimbenika i nezakonitih sankcija”, dodao je Sečin.

Zapadne zemlje uvele su ruskim naftnim kompanijama sankcije zbog ruskog rata u Ukrajini kako bi omele njihovu globalnu trgovinu i otežale im financiranje. EU će krajem godine uvesti embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima.

U odvojenom priopćenju najavili su izdanje obveznice u kineskim juanima ovog tjedna, dodavši da u inozemnoj trgovini postupno prelaze na plaćanja u rubljama i valutama “prijateljskih” zemalja koje Rusiji nisu uvele sankcije.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts