Aktualno carVertical Featured Izbor uredništva oštećeni automobili provjera rabljenog rabljeni auto Vijesti vozila u sudaru Zanimljivosti

Ekskluzivno istraživanje: Više od polovice rabljenih automobila je bilo oštećeno


Tesla je uvjerljivo na vrhu liste s čak 74,3 % oštećenih rabljenih vozila…

Iako su moderni automobili opremljeni mnogim naprednim sigurnosnim sustavima i značajkama, svejedno im se može dogoditi nesreća. Prema carVerticalu, globalni udio oštećenih vozila iznosi 52,4 % tako da, statistički gledano, svaki drugi automobil pretrpi neku vrstu oštećenja nakon što napusti tvornicu. Još je zanimljivije da su neke marke automobila sklonije nesrećama od drugih.

carVertical je nedavno proveo istraživanje kako bi otkrio koje marke automobila imaju najveći postotak oštećenih vozila te utvrdio prosječnu novčanu vrijednost tih oštećenja.

Kako je provedeno ovo istraživanje?

Istraživanje je provedeno analizom podataka o oštećenjima iz dva milijuna carVerticalovih izvješća o povijesti. carVertical prikuplja podatke iz pouzdanih baza podataka i institucija, obrađuje ih i korisnicima pruža izvješća o povijesti koja sadrže informacije o kilometraži, oštećenjima, vlasništvu i druge važne podatke.

Glavni je cilj istraživanja bio saznati koliko su česti zapisi o oštećenjima među različitim markama automobila. Zato su stručnjaci za obradu podataka analizirali stvarna izvješća o povijesti automobila za korisnike platforme.

Prosječna novčana vrijednost štete izračunata je zbrajanjem svih nesreća određene marke i pronalaženjem prosjeka. Rezultati odražavaju koliko su ozbiljno automobili određenih marki oštećeni i koliko obično košta popraviti ih.

Drugi podatak pokazuje prosječni broj slučajeva oštećenja po vozilu određene marke, koji je izračunat zbrajanjem broja nesreća određene marke i dijeljenjem s ukupnim brojem provjera povijesti za tu marku.

Gotovo tri četvrtine Tesla automobila sudjelovalo je u nesreći


Tesla zauzima prvo mjesto među najoštećenijim markama automobila – 74,3 % provjerenih izvješća o povijesti za Teslu imalo je evidenciju o oštećenjima, a odmah iza su Hyundai (69,1 %) i Subaru (68,7 %). Renault (40,8 %), Alfa Romeo (40 %) i Fiat (39,5 %) su tri marke automobila s najmanje oštećenih vozila.

Razlog takvih razlika često se može logički objasniti. Renault i Fiat uglavnom nude povoljne automobile s manjom snagom koji su ekonomični i odlično služe kao obiteljski ili automobili za svakodnevnu vožnju.

Hyundai nudi pristupačne, ali „kul” modele, koji su odlično rješenje za mlade i neiskusne vozače. Subaru automobili općenito su sigurni i pouzdani, ali vozači često ne znaju kako upravljati vozilima s pogonom na sva četiri kotača u opasnim situacijama. S druge strane, Teslini su modeli skupi i opremljeni sigurnosnim sustavima, ali vrlo je malo ljudi naviknuto na njihovo gotovo trenutačno ubrzanje.

„Postoji ovaj paradoks sa Teslama, koji istovremeno imaju jedan od najnaprednijih sustava za autonomnu vožnju i najveći broj nesreća. Tako velik broj nesreća mogao bi ukazivati na to da ili vozači nisu naviknuti na Teslino ubrzanje ili jednostavno ne paze dovoljno tijekom vožnje. Nije tajna da je najveći broj oštećenih Tesla automobila iz SAD-a”, objašnjava Matas Buzelis, voditelj komunikacija u carVerticalu.

Ferrari i Lamborghini mogu se pohvaliti najskupljim oštećenjima


Nije iznenađenje da su najveći prosječni troškovi oštećenja povezani s Ferrarijem (91 149 €) i Lamborghinijem (64 608 €), što je nekoliko puta više od drugih marki na ovom popisu. Tesla (14 320 €), Dodge (9 522 €) i Porsche (8 588 €) zaostaju za luksuznim markama automobila sa znatno nižim troškovima popravka.

Visoka prosječna vrijednost oštećenja ukazuje na to da su popravci vrlo skupi ili da je šteta na određenim modelima ozbiljna. Dok se troškovi egzotičnih automobila kreću u desetcima tisuća, prosječni trošak štete za BMW automobile iznosi 3 994 €, 3 539 € za Volkswagen te 3 011 € za Toyotu. Istraživanje je također pokazalo da je prosječna globalna vrijednost štete 3 574 €. Ovo bi trebalo pomoći pri procjeni jesu li troškovi visoki ili niski.

„Što se tiče cijene, nesreće superautomobila su sasvim druga priča. Čak i manja ogrebotina može dovesti do vrlo visokih brojeva, pa ne čudi da su Ferrari i Lamborghini automobili na vrhu popisa”, kaže M. Buzelis.

Porsche ima najveći prosječni broj evidencija o oštećenjima

Očekivano, postoji snažna korelacija između automobila koji imaju barem jedan zapis o oštećenju i onih koji imaju najveći prosječni broj slučajeva oštećenja po automobilu. Na prvom je mjestu Porsche s prosječno 1,71 oštećenja po automobilu, a slijede ga Tesla (1,58) i Hyundai (1,52).

Peugeot (0,75), Renault (0,73) i Fiat (0,7) imaju najmanji broj evidencija o oštećenjima. Ovi proizvođači uglavnom proizvode jeftine i ekonomične automobile, pa njihovi vlasnici rijetko voze brzo ili agresivno.

„Postoji mala korelacija između najpopularnijih marki oštećenih automobila i najvećeg prosječnog broja zapisa o oštećenjima. Međutim, prosječna starost provjerenih automobila na našoj platformi je oko 9,5 godina i, naravno, neke su marke automobila oštećene dva puta u tom razdoblju”, kaže M. Buzelis.

Istraživanje je također otkrilo nekoliko ekstremnih slučajeva štete, uključujući i Mercedes-Benz s 35 zapisa o oštećenjima u carVerticalovom izvješću o povijesti. Višestruka oštećenja automobila česta su i predstavljaju još veći rizik jer takva vozila možda neće biti sigurna za vožnju.

I ne zaboravite – Carvertical – ako vas vara zena ne mora i prodavač! Provjerite stanje automobila prije kupovine! Carvertical je najveća međunarodna baza podataka o automobilima u kojoj možete pronaći stanje kilometara, servise, krađe i prometne nesreće, a sve se radi vrlo jednostavno i brzo putem VIN broja (broja šasije) ili registarske oznake!
Ostvarite popust prilikom kupnje Carvertical izvješća klikom na OVAJ LINK.

Izvor: Carvertical

Fotografija: Pixabay

 Source link

Related Posts