Vjerujemo da se svaki  vozač nastoji što bolje brinuti o svom ljubimcu na četiri kotača, kako bi ga što duže služio u savršenom stanju. Istovremeno, želimo i da naš auto izgleda maksimalno dobro, a felge su jedan od detalja koji najviše doprinosi lijepom izgledu automobila.

Na tržištu postoji odista veliki izbor različitih felgi. Najčešće su:

  • Čelične
  • Aluminijske
  • Od ostalih materijala

Postoje i plastični poklopci koji se mogu ugraditi preko njih. Aluminijske, ili alu-felge, su najinteresantnije jer daju najatraktivniji izgled vašem vozilu.

Ukoliko planirate kupnju aluminijskih felgi, ali niste posve sigurni možete li ih zadržati i u zimskom periodu, kada ih je lako oštetiti solju, pijeskom i hladnoćom – u nastavku teksta pogledajte odgovore na neka od najčešćih pitanja i riješite svoju dilemu.

  • Čelične ili aluminijske felge zimi?

Ovo se svake godine pitaju mnogi vozači. Nije li mnogo lakše oštetiti alu-felge solju i pijeskom kojim se zasipaju ceste u toku zime? Odgovor je: ne. Aluminijske felge koje su pogodne za zimu, su  idealni saputnici vašem vozilu u hladnoj sezoni. Ne morate praviti nikakve kompromise kada su u pitanju sigurnost i izdržljivost u vožnji. Naprotiv, aluminijske felge ne samo da prkose vremenu, već su i miljama ispred svojih čeličnih pandana u pogledu izgleda.

  • Kako prepoznati alu-felge pogodne za zimsku uporabu?

Znači, postoje aluminijske felge koje su pogodne za zimu, ali kako možemo reći koja je felga zimska, a koja samo za ljetnu uporabu? U specijaliziranim trgovinama, osoblje će vam svakako pomoći oko toga, ali postoji način da, i sami, kod online kupovine, to prepoznate. Stvar je u tome, da su aluminijske felge pogodne za zimsku vožnju, uvijek kompletno obojene, ali bez poliranja i završne obrade visokog sjaja. Često takve felge, u online trgovinama, imaju oznaku pahuljice u gornjem lijevom kutu.

Da li ste znali da sada postoje i polirane alu-felge za zimu?

Najnovija inovacija u svijetu felgi čini ono što je ranije bilo nemoguće – uglačane alu-felge od sada možete voziti i zimi! Pojedini proizvođači razvili su specijalan premaz koji je posebno otporan i omogućuje poliranoj površini felge da preživi zimske uslove bez oštećenja!

  • Mogu li felge pogodne za zimu, voziti ljeti?

Iako zimske gume nisu pogodne za vožnju tokom ljeta, o felgama ne morate brinuti. Felge pogodne za zimu, ili farbane felge, možete bez oklijevanja voziti ljeti. Njihovoj robusnosti i nižoj osjetljivosti na oštećenja, podjednako pogoduju i topli mjeseci.

  • Šta se dešava kod vožnje poliranih felgi zimi?

Polirane alu-felge prekrivene su samo tankim slojem prozirnog laka, što im daje kvalitetan izgled ali i podložnost vremenskim utjecajima. Sol sa kolovoza napada tu osjetljivu površinu i trajno je oštećuje, tako da ih kasnije svakako morate zamijeniti za nove. Stoga je bolje pravovremeno promijeniti felge prikladne za zimu, a ljetne uredno skladištiti.

Zaključak: Svaka aluminijska felga pogodna za zimu, može se koristiti ljeti, ali ne i svaka ljetna felga zimi! Ukoliko niste bili sigurni trebaju li vam posebne felge za hladniji period, nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da donesete pravu odluku.


Source link