Aktualno Featured Goodyear Vijesti Zanimljivosti zimske gume

Goodyear je vozačima pripremio vodič o upotrebi zimskih guma u europskim zemljama

Kako bi vozači lakše pripremili svoja vozila za zimska putovanja, Goodyear donosi vodič koji obuhvaća ključne informacije o obavezama i preporukama za korištenje zimskih guma u skladu s propisima pojedinih zemalja Europe.

U vrijeme zimskih školskih praznika i godišnjih odmora, najljepše je počastiti se putovanjem, skijanjem ili izletom. Ipak, važno je znati da u različitim europskim državama vrijede i različiti zakoni o gumama. Ne dajte da vas otežana vožnja u zimskim razdobljima obeshrabri, jer je Goodyear izradio koristan vodič za europske vozače, koji će vas bez problema provesti kroz često složene propise o gumama u pojedinim zemljama.

Zašto zimske gume?

Zimske gume prilagođene su za vožnju na nižim temperaturama jer time omogućuju bolje prianjanje i sprečavaju proklizavanje. Države najčešće smatraju prikladnim zimskim gumama one koje na bočnici imaju oznaku M + S, druge vjeruju da je oznaka M + S neprimjerena i zahtijevaju samo gume koje nose oznaku 3PMSF ili simbol snježne pahuljice, kao npr. Njemačka, a treće smatraju da su odgovarajuće one gume koje nose jedan od navedenih simbola. Simbol snježne pahuljice u usporedbi s oznakom M + S osigurava gumi zadovoljavanje zahtjevnijih kriterija za vožnju u zimskim uvjetima te joj omogućuje vrhunsko kočenje i skretanje na mokrom i grubom ledu, mekom i tvrdom snijegu te bljuzgavici.

Propisi o upotrebi zimskih guma

U Hrvatskoj je za sve vrste motornih vozila zimska oprema obvezna od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema podrazumijeva 4 zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg. Slično je i u Sloveniji gdje obaveza za zimsku opremu vrijedi od 15. studenog tekuće godine do 15. ožujka iduće godine.

Ako ove zime vozite Europom, važno je da budete u toku s različitim propisima o zimskim gumama; bilo da su obavezni ili preporučeni. Ako ne znate gdje i kada montirati zimske gume, vaše neznanje moglo bi biti razlog skupih kazni ili, što još važnije, moglo bi pridonijeti povećanom riziku od opasnih prometnih nesreća.

Osim upotrebe zimskih guma vozači se trebaju pridržavati i drugih sigurnosnih savjeta. Važno je da provjerite svoje vozilo prije nego što krenete na put te provjerite dubinu gaznog sloja i tlak u gumama; na prianjanje utječu premalo i previše napuhane gume, odnosno nepravilan tlak zraka. Vozači trebaju prilagoditi način vožnje uvjetima koji vladaju na cesti i usporiti u hladnijim i skliskim uvjetima.

Ključne sastavnice relevantnih propisa koji vrijede danas1 navedeni su u nastavku. Važno je napomenuti da je odgovornost vozača utvrditi najnovija pravila o zimskim gumama tijekom putovanja u svakoj regiji ili zemlji.

Italija

Zimske gume ili lanci za snijeg obavezni su na nekoliko područja u Italiji, i to na dionicama autoceste i običnih cesta2 označenima prometnim znakovima na kojima je ispisan tekst: Obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (obaveza posjedovanja zimskih guma ili lanaca za snijeg).
Ta se obaveza općenito primjenjuje od 15. studenoga do 15. travnja, međutim ima i iznimaka. Na primjer, u sjeverozapadnoj Italiji, u regiji Dolina Aoste, zimske gume obavezne su između 15. listopada i 15. travnja. U gradu Bolzanu u Južnom Tirolu zimske gume uvijek su obavezne u slučaju snijega, leda ili sličnih vremenskih uvjeta. Tamo su propisane gume označene simbolom M + S ili simbolom 3PMSF.

Francuska

U Francuskoj su zimske gume s oznakom M + S ili 3PMSF, odnosno lanci za snijeg obavezni od 1. studenoga do 31. ožujka u 34 francuska departmana koji se nalaze u planinskim područjima poput Alpa, Središnjeg masiva i Pirineja. Na ulazu i izlazu iz svakog departmana postavljeni su prometni znakovi kako bi jasno označili potrebu za zimskim gumama i/ili lancima za snijeg.
Trenutačno i gume s oznakom M + S zadovoljavaju navedenu obavezu, ali od 1. studenoga 2024. u tim će regijama biti dopuštene samo zimske gume s oznakom 3PMSF.

Njemačka

Njemačka je uvela zakonski zahtjev da vozila u zimskim uvjetima budu opremljena gumama s oznakom 3PMSF još 2017. godine. Prijelazna faza trenutačno dopušta nastavak upotrebe guma s oznakom M + S proizvedenih prije 1. siječnja 2018., ali ta dozvola istječe 30. rujna 2024.
Za razliku od Francuske u Njemačkoj nije definirano točno razdoblje kada se primjenjuju propisi o zimskim gumama, a zakonski ste obavezni montirati zimske gume samo ako vremenski uvjeti to zahtijevaju. Korištenje lanaca za snijeg ne ispunjava ovaj zahtjev.

Ostatak Europe

U preostalom dijelu Europe vremenska razdoblja i potrebne oznake zimskih guma razlikuju se ovisno o zemlji, stoga je odgovornost vozača provjeriti relevantna pravila za zemlju u kojoj voze.

Ostale europske zemlje u kojima je ugradnja zimskih guma zakonski obavezna: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Moldavija, Rusija, Sjeverna Makedonija, Španjolska i Turska.

Ako živite ili se vozite po Austriji, Češkoj, Finskoj, Grčkoj, Kosovu, Luksemburgu, Norveškoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji ili Švedskoj zakonski imate obavezu montirati zimske gume samo ako to zahtijevaju vremenski uvjeti. Na primjer, u Austriji između 1. studenoga i 15. travnja zimske gume ili lanci za snijeg moraju biti montirani kada su ceste prekrivene snijegom, bljuzgavicom ili ledom, ali u drugim uvjetima u tom razdoblju nema zakonske obaveze. Osim toga, zimske gume moraju imati minimalnu dubinu profila od 4 mm.

Albanija, Andora, Belgija, Cipar, Danska, Gruzija, Irska, Island, Lihtenštajn, Mađarska, Malta, Monako, Nizozemska, Poljska, Portugal, Švicarska, Ukrajina i Velika Britanija ne propisuju obaveznu zamjenu guma tijekom zimskog razdoblja. Međutim, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, Goodyear preporučuje vozačima da, gdje god je to moguće, voze s gumama koje su prikladne za sve uvjete s obzirom na nepredvidive zimske vremenske prilike. Nagrađivani asortiman Goodyearovih cjelogodišnjih i zimskih guma osigurava vozačima da mogu putovati s više samopouzdanja, u bilo kojoj regiji i u zahtjevnim vremenskim uvjetima.

Ako planirate posjetiti Europu tijekom zimskih mjeseci, provjerite propise kod nadležnih tijela u svakoj odredišnoj zemlji te u departmanu ili regiji vašeg boravka kako biste bili u toku s najnovijim pravilima o zimskim gumama tijekom vašeg posjeta.Source link

Related Posts