Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Iz daleke Australije u Europu? Automobili će u testovima morati pokazati i sigurnost pod vodom!


Motiva za ovu odluku ne nedostaje. Sa svakom velikom poplavom raste opasnost od tragičnih nesreća, prenosi RevijaHAK.

ANCAP je isto što i Euro NCAP, samo za Australiju. Dakle, organizacija koja procjenjuje sigurnost automobila crash testovima i testovima aktivnosigurnosne opreme. Sada iz Australija stiže vijest, koja bi mogla imati utjecaj i na Europu. Naime, ANCAP će od proizvođača automobila tražiti sigurnosne mjere prilikom potapanja automobila.

Počevši od 2023., ANCAP će uključiti testiranje pod vodom kao dio svog novog sustava ocjenjivanja automobila s fokusom na spašavanje putnika zarobljenih u automobilima. Australski portal CarExpert piše da proizvođači moraju pokazati da se vrata mogu otvoriti nakon najmanje 10 minuta od potapanja vozila te da električni podizači prozora i dalje moraju funkcionirati.

U slučaju neuspjeha ovih mjera, proizvođači moraju putnicima osigurati izlaz pomoću olakšanog razbijanja bočnih prozora, s informacijama o tome uključenim u korisnički priručnik. Bez ovih koraka, nova vozila proizvedena od 2023. neće ispunjavati uvjete za maksimalnu ocjenu sigurnosti ANCAP-a. Motiva za ovu odluku ne nedostaje. Sa svakom velikom poplavom raste opasnost od tragičnih nesreća…

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts