Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Mali distributeri djelomično prekidaju zatvaranje benzinskih postaja


Mali distributeri goriva privremeno i djelomično prekidaju akciju zatvaranja benzinskih postaja, pri čemu skori sastanak velikih distributera goriva i predstavnika vlade vide kao pozitivan pomak prema zadovoljavajućem rješenju, izvijestili su u petak iz Udruge malih distributera goriva.

S obzirom na informaciju o skorom sastanku velikih distributera goriva i Vlade, koju vidimo kao prvi pozitivan pomak od početka naše akcije, odlučili smo privremeno i djelomično prekinuti zatvaranja benzinskih postaja, istaknuli su iz udruge.

Naveli su i da su veliki distributeri podržali njihove akcije, prepoznali probleme i predali ministarstvu gospodarstva moguća rješenja vezana uz tešku situaciju koja je nastupila na tržištu naftnih derivata uvođenjem Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

“Uvažavajući pozitivne namjere ministarstva gospodarstva, djelomično prekidamo naše akcije zatvaranja benzinskih postaja i očekujemo rješenje problema”, poručili su iz udruge.

Pojašnjavaju da djelomičan prekid znači da i dalje postoje veliki problemi u opskrbi naftnim derivatima i da stoga neće moći svi članovi otvarati benzinske postaje odmah i neće na svim benzinskim postajama u svakom trenutku biti svih vrsta goriva.

Očekujemo povremene, veće i manje probleme u opskrbi dok je postojeća uredba na snazi, napisali su iz udruge uz napomenu da, ako do zadovoljavajućeg rješenja ne dođe u realnom i što skorijem roku, spremni su ponovno zatvoriti sve benzinske postaje sve dok se ne pronađe održiv model rada.

Inače, predstavnici udruge su na konferenciji za medije prije dva dana izvijestili da se do sada zatvorilo 90 posto od ukupno 150 benzinskih postaja malih distributera, što je posljedica vladinog ograničavanja cijena goriva, pri čemu mali trgovci gorivom ističu da im je nabavna cijena goriva veća od izlazne cijene.

Podsjetimo, vlada je u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 – 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene.

HINA

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts