Između pojave vozila Peugeot Type 1 1889. godine i predstavljanja novih modela Peugeot 308 i 308 SW svjetlosni potpis marke sa znakom lava neprestano se razvijao u pogledu tehnologije, funkcionalnosti i dizajna.

Prednja i stražnja svjetla postala su ključni elementi vozila. Ona su primjer tehnologije u službi dizajna i, obrnuto, dizajna u službi tehnologije. Iako su prvenstveno osmišljena radi sigurnosti (osvjetljenje, signalizacija), postala su sastavni element identiteta modela marke Peugeot koji ih čini prepoznatljivima na prvi pogled.


Kad je 2012. predstavljena tehnologija LED odnosno tehnologija dioda koje emitiraju svjetlost, to je označilo potpunu revoluciju za mogućnosti osvjetljenja kao i za oblik svjetlosnih jedinica. Zahvaljujući svojoj snazi i kompaktnosti, LED svjetla dizajnerima daju više slobode prilikom stvaranja svjetlosnih elemenata jer ona ukidaju ograničenja ranijih tehnologija (halogenska i ksenonska svjetla) u pogledu oblika i veličine te im u pravom smislu riječi omogućuju da se poigraju svjetlima.

U tehnološkom pogledu, svjetlost koju stvaraju LED svjetla čini se bijela, kao i kad je riječ o ksenonskim svjetlima. Međutim, ta je svjetlost plavičasta i prolazi kroz sloj fosfora koji upija većinu tonova iz plavog spektra te LED svjetlu daje specifičnu bjelinu.

Osim činjenice da im je vijek trajanja 10 do 15 puta duži nego halogenskim svjetlima, LED svjetla imaju nisku potrošnju električne energije, što doprinosi smanjenju emisija CO2 novih modela Peugeot 308 i 308 SW.

Zahvaljujući LED tehnologiji nove modele Peugeot 308 i 308 SW krasi karakterističan svjetlosni potpis Marke. To je razlog zašto se prednosti tehnologije LED primjenjuju na svim izvedbama, već od prve razine opreme.

U izvedbi GT,novi modeli Peugeot 308 i 308 SW opremljeni su podesivim svjetlima s potpunom matričnom LED tehnologijom koja se naziva Peugeot Matrix LED Technology.

Sastoje se od tri elementa:

• Funkciju dnevnih svjetala ispunjava LED svjetlosni potpis koji podsjeća na očnjake lava, koji je Peugeot u svoju gamu uveo 2018. modelom Peugeot 508.

• Kratka svjetla sastoje se od četiri LED žarulje koje zajedno stvaraju dovoljno jak svjetlosni snop.

• Funkciju dugih svjetala ispunjava matrični modul koji se sastoji od 12 LED žarulja i čiji se svjetlosni snop sjedinjuje sa svjetlosnim snopom kratkog svjetla. U tom se kontekstu očituje prilagodljivost sustava, s obzirom na to da se dvadeset modula pali, gasi i pojedinačno neprestano prilagođava svoju snagu osvjetljenja ovisno o vanjskim uvjetima.

Kamera smještena u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla analizira okolinu kako bi se prilagodilo osvjetljenje i intenzitet različitih LED žarulja od kojih se sastoji matrica. Svjetlosni snop stoga se automatski prilagođava kako bi osvjetljenje bilo optimalno što omogućuje da duga svjetla ostanu postojana, a da se pritom nikad ne zaslijepe drugi vozači.

Prilikom približavanja drugom vozilu (pretjecanje ili vožnja iza drugog vozila) u noćnim uvjetima, novi modeli Peugeot 308 i 308 SW analiziraju i prate ponašanje drugog vozila. Svjetlosni segmenti dugih svjetala gase se u blizini prepoznatog vozila kako bi se stvorio tamni tunel tako da se vozača u drugom vozilu ne zaslijepi, a okolina pritom ostaje dovoljno osvijetljena.

Osim što osigurava optimalnu osvijetljenost i pritom nikad ne zasljepljuje druge vozače, Peugeot Matrix LED Technology na novim modelima Peugeot 308 i 308 SW omogućuje automatsko prebacivanje između različitih načina osvjetljenja ovisno o vanjskim uvjetima.

Način rada za gradsku vožnju: kad se vozilo kreće brzinom od 0 do 50 km/h uključena su kratka svjetla.

Način rada za vožnju na otvorenoj cesti: pri vožnji brzinom od 50 do 110 km/h uključena su duga prednja svjetla. Osvjetljenje dakle doseže svoj stopostotni potencijal.

Način rada za vožnju autocestom: ako je brzina kretanja veća od 110 km/h, i to minimalno tijekom 5 sekundi, svjetla Peugeot Matrix LED Technology mijenjaju kut svjetlosnog snopa (+0,4%) kako bi se osvijetlila što veća površina ispred vozila, a da se pritom, dakako, ne zaslijepe drugi vozači. Ako vozilo dulje od 5 sekundi vozi brzinom manjom od 90 km/h, svjetlosni snop vraća se na prvotni nagib.

Prednja svjetla Peugeot Matrix LED povezana su sa stražnjim LED svjetlima ukrašenim trima linijama koja su karakteristične za nove modele Peugeot 308 i 308 SW.

Te su linije sastavni dio dizajna stražnjeg kraja vozila i njihova jedinstvenost čini nove modele Peugeot 308 i 308 SW prepoznatljivim na prvi pogled i u pogledu prednjeg i u pogledu stražnjeg dijela vozila.
Source link