Aktualno benzin cijene goriva Dizel Featured Izbor uredništva Vijesti Zanimljivosti

Od utorka 25 % ćemo skuplje plaćati Eurosuper od Slovenaca, na tanku goriva od 60 litra šopingom se da uštedjeti čak 180 kuna!!!

INA


Plaćat ćemo tank čak 180 kuna više nego Slovenci, 210 kn više nego Srbi i nevjerojatnih 267 kn više od Mađara od utorka ostvare li se nove prijetnje Vlade! 60 litara Eurosupera 95. Pun tank od 60 l morat ćemo platit 873,6 kuna, a Mađari 552,6 kn!

Cijene goriva: proizvođači nafte odrekli su se čak 17 ili 35 centi dobiti po litri goriva!!! Usprkos tome u nas cijena raste!

Usprkos tome za utorak u Hrvatskoj najavljeno novo povećanje cijena. U Sloveniji zamrznuli cijene i Eursuper 95 je 15,59 posto jeftiniji nego u nas! I neće dizati cijene još nekoliko mjeseci! Od utorka još isplativiji benzin šoping u susjeda. U Sloveniji će gorivo biti jeftinije nego u nas za četvrtinu.

Sljedeći sastanak organizacije Opec mogao bi donijeti smirivanje situacije na tržištu goriva.

Nakon što se Vlada nedavno ponovno pobrinula za nove, još više cijene naftnih derivata, stižu još gore vijesti. I to u trenucima dak svuda cijene padaju, posebice u bližem okružuju, u svim državama s kojima graničimo. U Srbiji je Eurosuper 95 i 17,6 posto jeftiniji, u Sloveniji 15,51 %.

NAKON ovotjednog poskupljenja goriva, cijene će sljedećeg tjedna još drastično porasti. Tako će, kako navodi Tportal, https://www.tportal.hr/biznis/clanak/novi-veliki-udar-na-dzepove-cijene-goriva-od-iduceg-tjedna-bitno-rastu-pun-spremnik-benzina-ide-na-okruglih-100-eura-20220602 cijene svih dizelskih goriva otići gore za 90 lipa po litri, dok će benzin poskupjeti za oko 70 lipa po litri.

Litra dizela drastično će poskupjeti – za 83 lipe po litri – te će nova cijena iznositi oko 13.97 kuna. Za litru benzina građani će morati izdvojiti 70 lipa više pa će ih litra koštati 14.56 kuna. Osim toga, poskupjet će plavi dizel i to za 84 lipe. Cijena litre plavog dizela iznosit će 10.09 kuna.

No razvoj na svjetskim naftnim tržištima ne pogoduje korisnicima. Posljednjih dana ne staje rast, tako da vijest iz Opeca ulijeva nadu da su udar može obuzdati. Cijene nafte značajno se mijenjaju na dnevnoj bazi, uz kratkoročne fluktuacije, ali u srednjem roku dolazi do značajnog rasta cijena, uglavnom uzrokovanih neizvjesnostima vezanim uz rusko-ukrajinsku krizu i sankcijama, uključujući zabranu ruskog uvoza nafta u Europsku uniju.

U većini europskih zemalja cijena po litri goriva već je premašila dva eura, sve države s kojima graničimo imaju niže cijene i do 20 posto poput Slovenije. Mi smo poput Austrijanaca

Međutim, neke su zemlje već poduzele drastične mjere za smanjenje daljnjih povećanja cijena. U Njemačkoj su vlasti smanjile trošarine na benzin koji se prodaje za čak 35 centi po litri. Dizel je, s druge strane, pao ‘samo’ za 17 centi. To znači da je cijena litre benzina sada 2,01, a cijena litre dizela 1,99 eura. Velika Britanija, koja više nije dio Europske unije, s druge strane bilježi nove rekordne cijene. Tamo je cijena u svibnju porasla za 10 penija, unatoč činjenici da je država smanjila trošarine za pet penija. Za litru bezolovnog benzina potrebno je izdvojiti 2.157 eura.

Slovenija je i dalje najjeftinija među zemljama u okruženju, s izuzetkom Mađarske u kojoj su cijene goriva mjesecima zamrznute. Hrvatska je dakako najskuplja. Dok je u Sloveniji za litru 95-oktanskog benzina potrebno izdvojiti 1,560 eura, a za litru dizela 1,669 eura, u Hrvatskoj je situacija puno gora. U nas ćete za litru benzina platiti 1,84 eura.

U Austriji litra benzina košta 1,896 eura, dizela 1,867 eura, a u Italiji čak 1,993 i 1,899 eura.

Predstojeći sastanak zemalja članica Opec+ proizvođača nafte pruža tračak nade za moguće usporavanje rasta cijena motornih goriva. U potonjem je Saudijska Arabija izrazila spremnost za povećanje količine vađene nafte u slučaju da se količina proizvedene ruske nafte u bliskoj budućnosti smanji. Navodi se da grupa teži sporom povećanju količine ispumpane nafte.Source link

Related Posts