Švicarski inženjerski div Asea Brown Boveri (ABB) najavio je u utorak kupnju španjolskog proizvođača robota ASTI Mobile Robotics kojom želi proširiti poslovanje s robotima na opremu za industrijske pogone.

Automobilski sektor najveći je klijent ABB-ovog poslovanja s robotima, ali trenutno je u krizi zbog nestašice poluvodiča, pa se švicarska kompanija odlučila okrenuti drugim sektorima.

U utorak su objavili da će kupiti španjolski ASTI, proizvođača autonomnih mobilnih robota (AMR), koji se slobodno kreću po tvorničkim halama brzinom do dva metra u sekundi i ne zahtijevaju instalaciju posebnih staza.

Financijski uvjeti transakcije nisu objavljeni.

ASTI-jevi roboti mogu vući i premještati kutije i dostavljati palete s korisnim teretom težine do 2.000 kilograma.

“AMR-ovi su fleksibilni roboti nove generacije. Oprema su tvornice budućnosti”, rekao je predsjednik ABB-ovog odjela za robote Sami Atiya.

“U doba internetske trgovine i 24-satne dostave iz logističkih centara mnoge tvrtke jednostavno ne bi mogle poslovati bez takvih strojeva”, istaknula je izvršna direktorica španjolske tvrtke Veronica Pascual Boe.

Prema ABB-u, globalno tržište AMR-a raste oko 20 posto godišnje i do 2025. trebalo bi dosegnuti vrijednost od 14 milijardi dolara.

“Cilj nam je rasti brže od tržišta”, rekao je Atiya, dodajući da ABB možda neće stati na kupnji španjolske tvrtke.

ASTI zapošljava 300 radnika, a od 2015 prihod mu raste 30 posto godišnje. Ove bi godine trebao dosegnuti 50 milijuna dolara. Klijenti su mu kompanije poput Nestlea, L’Oreala i Procter & Gamblea.

HINA


Source link