Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Pojačanim postupanjem i nadzorom prometa zabilježeno ukupno 449 prekršaja


Tijekom vikenda, od 15. do 19. travnja 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 449 prometnih prekršaja, od čega 38 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 217 prekršaja nepropisne brzine, 19 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 22 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 136 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:
– u petak, 15. travnja 2022. godine oko 22.10 sati je 28-godišnjak pod utjecajem alkohola (2,61 g/kg) u Velikoj Ostrni u Zagrebačkoj ulici, upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka te je sudjelovao u prometnoj nesreći u kojoj je vozilom sletio s kolnika. Liječnička pomoć mu je zbog zadobivenih ozljeda pružena u Kliničkoj bolnici Dubrava.
– u subotu, 16. travnja 2022. godine oko 2 sata je 29-godišnjakinja pod utjecajem alkohola (2,07 g/kg) upravljala osobnim automobilom šibenskih registarskih oznaka te kod sebe nije imala vozačku dozvolu, a kretala se Selskom cestom u smjeru juga. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Matka Baštijana nije prilagodila brzinu kretanja vozila osobinama ceste te situaciji u prometu zbog čega je naletjela na osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka koji se kretao istom ulicom u istom smjeru, dok je u trenutku prometne nesreće bio zaustavljen na kolniku zbog zaustavljenog vozila ispred sebe. Uslijed naleta je osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka odbačen unaprijed kada je naletio na drugi osobni automobil također zagrebačkih registarskih oznaka. Nakon tog naleta 29-godišnjakinja je krenula vozilom unatrag i nastavila se kretati Selskom cestom u smjeru juga do Ulice Blaža Trogiranina u smjeru zapada. Dolaskom do Vrličke ulice nije se kretala sredinom obilježene prometne trake već je vozilom prešla u desno gdje je naletjela na rubni kamen Ulice Blaža Trogiranina te se nastavila nekontrolirano kretati nogostupom da bi naletjela i na metalni stup prometne znakove. Osumnjičena 29-godišnjakinja je isključena iz prometa, a zbog zadobivenih ozljeda liječnička joj je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282. stavku 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirana je ukupno 1 osoba – test negativan.

Od 38 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (34,2%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (13,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i sedam osoba je uhićeno i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policijaSource link

Related Posts