Aktualno autocesta Featured sanacija Vijesti Zanimljivosti

Sanirano 7,2 km ceste koja povezuje autocestu A6 i riječku obilaznicu


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je obišao novosaniranu i rekonstruiranu dionicu državne ceste DC501, dugačku 7,2 kilometra, koja povezuje autocestu A6 prema Rijeci i riječku obilaznicu, odnosno Oštovicu i Meju, a u koju je uloženo oko 40 milijuna kuna (bez PDV-a).

Ta je cesta otvorena uoči blagdana i prije roka te će, uz povećanje sigurnosti prometa, omogućiti i lakše funkcioniranje i ugodniji dolazak turista, rekao je Butković, dodajući kako se, prema broju turista tjekom uskrsnih blagdana, možemo nadati dobroj turističkoj sezoni.

Pri kraju je i obnova Krčkog mosta, ove će sezone biti otvoren i Pelješki most s dijelom pristupnih cesta, istaknuo je uz ostalo Butković, koji je podsjetio da traje veliki investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu vrijedan više od 25 milijardi kuna.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je rekao da je u dosadašnjem dijelu godine, što se tiče prometa na autocestama u odnosu na rekordnu 2019. godinu, ostvaren plus od 5,5 posto što se tiče prikupljenih sredstava.

“Kada gledamo odnos 2022. do sada i 2020. onda smo u plusu 35 posto, a u odnosu na prošlu godinu 22 posto. Tako da je promet na autocestama čak i bolji nego 2019. godine”, rekao je.

Istaknuo je i kako će cijene cestarina na autocestama, što se tiče Hrvatskih autocesta, ostati iste. “Promet je dobar i bolji nego 2019. godine i nema opravdanja za bio kakvo dizanje u ovom trenutku”, kazao je.

Na pitanje o projektu željezničke pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, Butković je rekao da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ponovno vratila odluku na odabir.

“Nakon što je HŽ Infrastruktura donijela odluku o odabiru, netko se žalio, na što ima pravo i Državna je komisija vratila HŽ Infrastrukturi da ispita još neke stvari i oni će za desetak dana donijeti novu odluku”, rekao je.

Kazao je da je teško reći koliko se kasni u provedbi tog projekta, da žalbe na natječajnu dokumentaciju i na odluke o odabiru nisu u ingerenciji ministra.

“Žao mi je da se one događaju i trebamo napraviti sve da kroz izmjene Zakona o javnoj nabavi zlouporabe takvih žalbi svedemo na minimum i to moramo što prije učiniti”, rekao je Butković, uz napomenu da je Ministarstvo gospodarstva pred završetkom tog posla.

Ministar Butković komentirao je i pokupljenje usluga Jadrolinije, kazavši da nije riječ samo o Jadroliniji nego i o ostalim brodarima

“To je odluka koju je donijela Agencija za obalni linijski pomorski prijevoz. Cijena energenata je posljednje vrijeme išla jako puno prema gore i to je opravdana odluka”, rekao je.

Po riječima ministra, išlo se s minimalnim pokupljenjem. Bilo je i varijanti koje bi bile veći udar, ali se tražilo najbolje moguće rješenje, objasnio je.

“Moramo osigurati opstojnost Jadrolinije, budući da slijedi modernizacija flote i nabavka novih brodova. To je nezaustavljiv proces, a da bi Jadrolinija mogla to izdržati i normalno funkcionirati, tu odluku je trebalo donijeti”, rekao je.

HINA

Slika je ilustracija.Source link

Related Posts