Featured Opel Blitz Povijest Vijesti Zanimljivosti

Pojava fotografija davno izgubljenog transportera Opel Blitz


Senzacionalna otkrića su rijetka, ali ne i nemoguća. Stručnjaci zaposleni u sklopu kolekcije Opel Classic pronašli su osam starih fotografija dostavnog vozila na dražbi. Ovaj pronalazak ubrzo se pretvorio u otkriće. Neobjavljene fotografije prikazuju kako je Opel sredinom 1930-ih osmislilo vrlo moderno dostavno vozilo koje je bilo spremno za proizvodnju, godinama prije nego što se isti koncept proširio diljem svijeta i postavio standard za suvremeni dizajn, poput modela Opel Vivaro i Movano.

Leif Rohwedder, voditelj kolekcije Opel Classic: „Te fotografije ne postoje u povijesnom arhivu društva Opel. Koliko nam je poznato, nijedna publikacija nikad nije izvijestila o ovom vozilu. Saznanje o ovom jedinstvenom prototipu nestalo je na nekoliko desetljeća.”

Inovacija: dostavno vozilo Opel s kabinom iznad motora

Fotografije prikazuju inovativni dizajn dostavnog vozila Blitz kompaktne klase koji je naočigled bio u potpunosti razvijen i spreman za vožnju. Naziv projekta ispisan je olovkom na poleđini fotografija: 1.5-23 COE. Brojevi se odnose na zapreminu motora (1488 cc) i približni međuosovinski razmak (2400 mm). „COE” je kratica za „kabinu iznad motora” (eng. „cab over engine” ili „Frontlenker” na njemačkom).

Koncept je bio vrlo napredan za 1930-e. U usporedbi s vozilima uobičajenog dugog poklopca za motor, ovaj dizajn omogućavao je kompaktnije vanjske dimenzije i pritom zadržavao velik teretni prostor. Motor se nalazio ispod sjedala ili malo ispred njih.

Prije izbijanja Drugog svjetskog rata, takva su vozila postojala samo u SAD-u, Njemačkoj i Francuskoj. Postojala su samo dva njemačka modela vozila COE, oba s početka 1930-ih, koja su imala vrlo jednostavnu kabinu kockastog oblika te bila pokretana dvotaktnim i dvocilindričnim motorima. Nijedan model nije bio vrlo uspješan. U to vrijeme na tržištu su bila popularnija vozila s dugim poklopcem za motor, poput vodećih u klasi Opelovih dostavnih vozila težine 0,3 – 3,0 tone.

Napredan koncept: funkcionalan dizajn, moderan motor, dokazana tehnologija

Dostavno vozilo Blitz imalo je jednostavan i funkcionalan dizajn koji je odgovarao njegovom naprednom konceptu. Međutim, bilo je vrlo lako zaključiti da se radi o Opelovom modelu: crni lukovi kotača odgovarali su tadašnjim kamionima društva Opel, a „umjetnički dekor” opreme bio je karakterističan za sva Opelova osobna vozila 1930-ih. Ukrasni elementi naglašavali su i vodoravne linije te na taj način učinili izgled vozila pristupačnijim, što je bila rijetkost za dostavna vozila u to vrijeme.

Opel, koji je u to vrijeme bio vodeći na tržištu gospodarskih vozila, upotrijebio je dijelove svojih drugih modela za izrađivanje ovog dostavnog vozila, poput motora obujma 1,5 litara modela Olympia i osovine legendarnog kamiona Blitz. Struktura karoserije bila je napredna za to doba jer je osim pregrade, podnožja teretnog prostora i dijela krova i ona u cijelosti bila izrađena od čelika.

Ne znamo mnogo o tehničkim pojedinostima modela Blitz 1.5-23 COE. Brošura na engleskom za model iz 1937. godine naknadno je pronađena u Opelovim arhivama. Prema ovom dokumentu, planiralo se modelu od 1 tone pridružiti i model od 1,5 tone s motorom sa šest cilindara i dvostrukim stražnjim gumama. Slični nacrti iz arhiva prikazuju kamion s platformom i minibus s 15 sjedala kao inačice modela Blitz 1.5-23 COE.

Predaleko ispred svojeg vremena: dostavno vozilo Blitz ostalo je samo prototip

Dostavno vozilo Blitz nikad nije pušteno u proizvodnju. Razlozi iza te odluke sigurno su povezani s njemačkim pripremama za rat u drugoj polovici 1930-ih. Lagana gospodarska vozila nisu bila potrebna te bi Opel morao prisilno zaustaviti proizvodnju. Zato je vozilo Blitz 1.5-23 COE ostalo samo prototip.

Opel je nastavio razvijati dostavna vozila od 1950-ih te danas kao rezultat toga postoji trio laganih gospodarskih vozila – Opel Combo kompaktne klase, najprodavaniji univerzalac Opel Vivaro i nešto veći Opel Movano.

Opel, koji ove godine slavi svoju 160. godišnjicu, i u današnje vrijeme donosi inovacije. Svi modeli iz njegove ponude lakih gospodarskih vozila imaju baterijsko-električni pogon. S električnim motorima koji proizvode do 100 kW (136 KS) i baterijama kapaciteta do 75 kWh, ovaj njemački proizvođač automobila nudi ponešto za svakoga.

Povrh toga, Opel nudi i rješenje za velike kupce koji žele prijeći velike udaljenosti ili napuniti vozilo za samo par minuta. Električni automobil s pogonom na ćelije goriva Vivaro-e HYDROGEN ima doseg do 400 km (WLTP ) i treba mu samo tri minute da napuni spremnik vodikom.Source link

Related Posts