TOURING Uncategorized Vijesti

Ponovo Nacionalna klasa

Nekoliko hrvatskih vlasnika Zastava 750 planira voziti novi Fića kup u 2016. godini čak u konkurenciji za CEZ uz sudjelovanje ”fićista” iz Njemačke i nadajmo se ponekog Abartha iz Italije. Oranizator i pokretač ove, vjerujemo, lijepe priče je BUF (Beogradsko udruženje fićista) koje planira po prvi puta vratiti utrke ”fića” na ove prostore od 2004. Naravno, bit će to ”historic cup” a kolege iz Beograda shvatili su ga vrlo ozbiljno i priču pripremaju detaljno po svim osnovama da bi se, prije svega, zadovoljila sigurnost.
Mlađe generacije će to malo teže shvatiti ali starije će ovako nešto dočekati s oduševljenjem. Jer, svatko tko je ikada gledao i slušao utrke ”fićica” zna da se radi o velikoj stvari auto sporta na ovim prostorima. Generacije su odgojene uz nenadmašno remek-djelo iz Kragujevca.
Autor ovih redaka je bio svjedok jednog starta na mariborskom aerodromu kad je startalo preko 100 auti pa se, nakon starta na glavnoj plohi ispred aerodromske zgrade, u redu čekalo na izlazak na pistu..
U 70-ima imali smo prvake i vrhunske majstore u Nacionalnoj klasi a među prvima bili su Veco Holjevac i Damir Štimac a stotine vozača iz Hrvatske vozilo je ”fičicu” i tako steklo prva iskustva u auto sportu.
Najbolji trkaći film s ovih prostora također se zove ”Nacionalna klasa” s Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.(gd)

Related Posts