Featured Izbor uredništva Povijest Vijesti Zanimljivosti

Posjetili smo: Porsche muzej u Koruškoj


Ferdinand Porsche bio je inženjer koji je ostavio traga u raznim tvrtkama i stvorio razne zanimljive strojeve: od Austro-Daimlera preko Steyra do Mercedesa, od vojnih hibridnih vozila preko traktora do trkaćih bolida. Dio tog mehaničkog blaga nalazi se u austrijskoj Koruškoj, u  gradiću Gmünd in Kärnten, u bivšoj pilani u koju se Porscheovo sjedište godine 1944. premjestilo iz Stuttgarta.

Tamo je Ferdinandov sin Ferry nakon rata počeo razvijati prve automobile pod imenom Porsche, a uz inženjere poput Erwina Komende, i prototip modela 356 sa središnje smještenim motorom, a nakon toga i 356 mehanički sličniji ranijem Volkswagenu (Bubi) kakav je ostao i za serijsku proizvodnju.

Helmut Pfeifhofer, nakon još dječačke očaranosti inženjerstvom i automobilima iz njegovog kraja te desetljeća skupljanja i restauriranja Porschea, otvorio je svoj Porsche muzej u koruškom Gmündu godine 1982. Kolekciju su nastavili i danas muzej vode njegov sin Cristoph sa suprugom Marijom, koja dolazi iz okolice Varaždina. Ovaj je muzej, kojeg godišnje posjeti oko 70.000 ljudi, u dobrim odnosima s Porscheovim tvorničkim muzejem u Stuttgartu, svake godine rotira dio izložene kolekcije (od oko 70 automobila trenutno), a zanimljivo je i da su svi automobili registrirani i voze se, a Cristoph nekima odlazi i na utrke.

Neki od izložaka koje je bilo posebno zanimljivo vidjeti uživo su izvorni drveni model za ručno oblikovanje karoserije ranog modela 356, razni 911 RS modeli, 924 RS turbo, prototipni 918 za testiranja na pisti, trkaći model 906, razni Porscheovi traktori, četverocilindarski i šestcilindarski bokseri iz Carrera modela 356 i 911, Carrera GT s V10 motorom te nekoliko vojnih varijanti VW Bube, uključujući Kommandeurswagen Bubu prilagođenu za terensku vožnju.

Osim samog posjeta muzeju zanimljivog sadržaja i susretljivog osoblja, i sami put je prekrasan, a vožnja se odvija na cestama na kojima su se svakodnevno testirali rani Porschei. U blizini je i Nockalmstrasse, planinska cesta za koju put treba planirati ljeti jer je inače zatvorena radi snijega.

Kada se opet bude moglo nesmetano putovati, iskoristite priliku za izlet; usput se sretnu i druge zanimljivosti, od lijepih krajolika, vatrogasnih zabava, finog štrudla u restoranu u dvorcu iznad gradića, drugih automobila… Osim muzeja, i sami put je cilj!Source link

Related Posts