Aktualno automobili Featured potražnja Vijesti Zanimljivosti

Potražnja za automobilima u EU snažno pala u ožujku; blaži pad u Hrvatskoj


Potražnja za automobilima u EU snažno je pala u ožujku, odražavajući pojačane probleme u opskrbi zbog rata u Ukrajini, dok je Hrvatska bilježila znatno blaži pad, pokazali su u srijedu podaci udruženja proizvođača automobila ACEA.

U EU je u ožujku registrirano 844.187 novih automobila, za 20,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, izvijestila je ACEA.

U veljači njihov je broj smanjen za 6,7 posto.

Potražnja za automobilima pala je u ožujku deveti mjesec zaredom, zbog kontinuiranih poremećaja u nabavnim lancima koje je zaoštrila ruska invazija na Ukrajinu, otežavši proizvodnju.

Većina zemalja u regiji bilježila je u prošlom mjesecu dvoznamenkasti pad prodaje, uključujući i vodeća tržišta, ističu u ACEA-i.

U Španjolskoj i Italiji potražnja je smanjena za 30 posto, u Francuskoj za 20 posto, a u Njemačkoj za 17,5 posto.

U Hrvatskoj je u ožujku prema podacima ACEA-e registrirano 3810 novih automobila, za 8,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U veljači njihov je broj potonuo 15,8 posto.

Pad na početku godine

Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja broj registracija novih automobila u EU pao za 12,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih ukupno 2.245.976 novih automobila, utvrdila je udruga.

Među vodećim tržištima najsnažnije je pala potražnja za automobilima u Italiji, za 24,4 posto. Slijede Francuska s padom potražnje za 17,3 posto i Španjolska gdje se smanjila 11,6 posto-

Najblaži pad u skupini bilježila je Njemačka, za 4,6 posto.

U Hrvatskoj su u prva tri ovogodišnja mjeseca prema podacima ACEA-e registrirana 9.632 nova automobila, za osam posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

HINASource link

Related Posts