Muškarcu starosti 49 godina, recidivistu, privremeno oduzet osobni automobil dok mu je Sud odredio zadržavanje zbog prekršaja počinjenih u prometu…

Tijekom vikenda, od 23. do 26. srpnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 465 prometnih prekršaja, od čega 66 prekršaja vozača s alkoholom, zatim 183 prekršaja nepropisne brzine, 68 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, četiri prekršaja pod zabranom, osam prekršaj upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 111 ostalih prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U petak, 23. srpnja 2021. godine oko 22 sata u Svetom Ivanu Zelini na Sajmišnoj cesti, 49-godišnjak je pod utjecajem alkohola (2,68 g/kg) upravljao osobnim automobilom vukovarskih registarskih oznaka u smjeru Marinovaca. Obavljenom je provjerom utvrđeno da vozilom upravlja prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom budući da mu je rješenjem nadležne policijske postaje ukinuta vozačka dozvola radi skupljenih 15 negativnih bodova od u proteklom razdoblju od dvije godine. Nadalje, utvrđeno je kako je 49-godišnjak recidivista, odnosno da je unazad tri godine zbog prekršaja iz članka 199 stavka 2 Zakona o sigurnosti promet na cestama pravomoćnim sudskim odlukama proglašen krivim čak četiri puta, dok je zbog prekršaja iz članka 286 stavka 9 Zakona o sigurnosti prometa na cesta pravomoćnim odlukama dva puta unazad tri godine proglašen krivim. Zbog počinjenih prekršaja 49-godišnjak je uhićen i smješten na otrježnjenje te mu je privremeno oduzet i osobni automobil. Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu osumnjičenom je određeno zadržavanje u trajanju od 15 dana.

U ponedjeljak, 26. srpnja 2021. godine oko 1.50 sati u Lugu Samoborskomu u Ulici grada Wirgesa, iz prometa je isključena 23-godišnjakinja koja je kao mlada vozačica upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka i to pod utjecajem alkohola (0,26 g/kg) te za vrijeme dok joj je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. Vozačka dozvola joj je kao mjera opreza oduzeta na 12 sati.

U petak, 23. srpnja 2021. godine oko 22 sata, u Zagrebu u Mogilskoj ulici, 45-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola (1,41 g/kg) sudjelovala u prometnoj nesreći u kojoj je ozlijeđena jedna osoba te je zbog počinjenog prekršaja iz članka 199 stavka 7 Zakona o sigurnosti prometa na cestama isključena iz prometa, a vozačka dozvola privremeno oduzeta kao mjera opreza.

Tijekom provođenja akcije devet osoba smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 10 osoba uhićeno i dovedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Nadalje, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno članku 199. stavku 1. i članku 282., stavku 10. ZSPC-a, testirane su tri osobe koje su imale negativan test dok su dvije osobe odbile testiranje.

Od 66 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 16 vozača (24,24%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg te je kod šest mladih vozača (9,09%) izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link