Aktualno Featured Renault R5 Vijesti Zanimljivosti

Renault R5 Turbo 3E – AutopressHR


Renault je obećao „uzbudljivu godinu punu iznenađenja” kad je u siječnju 2022. započeo proslavu 50. godišnjice modela Renault 5, jednog od njegovih najvećih legendi. Nakon sudjelovanja na reliju Monte-Carlo Historique, izložbi automobila Rétromobile, događanju Le Mans Classic i drugim zabavnim događanjima, te nakon predstavljanja električnog konceptnog automobila Renault 5 Diamant, marka će svijetu predstaviti model R5 TURBO 3E na natjecanju Chantilly Arts & Elegance 2022., koje će se održati 25. rujna.

Taj posve električni konceptni automobil dio je proslave 50. godišnjice modela Renault 5, dokaz da marka nimalo ne zaostaje za trendovima i način da se oda počast njegovim proslavljenim sportskim inačicama: Renaultu 5 Turbo i Turbo 2. Naravno, zato je dobio naziv R5 TURBO 3E („3” jer slijedi nakon Turbo 2, a „E” za električan).

„Renault 5 TURBO 3E spoj je tehnološki naprednog dizajna i ekstravagancije, a prepun je detalja iz svijeta automobilizma i videoigara. Sve to čini taj konceptni automobil suvremenim i tehnološki naprednim te ga postavlja na granicu stvarnog i virtualnog svijeta. Ovaj električni automobil za drift pokazuje da električni automobili itekako mogu biti zabavni i nuditi nevjerojatne performanse!” ističe Gilles Vidal, potpredsjednik odjela za dizajn marke Renault.

Model R5 TURBO 3E još je jedan primjer, uz model Renault 5 Prototype, električne renesanse jednog od legendarnih predstavnika marke. Renault elektrificira svoju prošlost kako bi se što bolje pripremio za posve električnu budućnost koju Europa želi postići do 2030.

Ovo ekstravagantno reizdanje performansama zauzima sam vrh klase. Svakako će izmamiti uzdahe na natjecanju elegancije u Chantillyju i savršeno se uklopiti u karakter tog događanja, spoja „automobila budućnosti i mode”.

Tijekom predstavljanja automobila, hostesa i vozač koji će biti u njegovoj pratnji bit će odjeveni u dosad neviđena odijela marke La Fameuse, modnog dizajnera poznatog po tome da postojeće komade pretvara u jedinstvenu sportsku, a opet elegantnu odjeću. Ta će odijela biti u starim bojama Renaulta i nositi njegove stare oznake, logotipe i oznake na majicama koji su ostali u prošlosti, a sad će biti spojeni s najnovijim stilovima. Dizajnirana su kao dvije suprotne, a opet kompatibilne strane: bijela za ženu i crna za muškarca, sa suprotnom bojom na rubovima rukava i nogavica, s detaljima u obliku slova X na nogavicama ženskog i u obliku dijamanta na nogavicama muškog odijela. Tkanina je podstavljena u skladu sa svijetom sporta, a tu je i otisnuti monogram marke Renault.

AUTOMOBIL NEVJEROJATNIH PERFORMANSI STVOREN ZA DRIFT

R5 TURBO 3E dizajniran je za performanse i utrke, istinski drifter, posve je električan i ima pogon na stražnje kotače. Kao i njegov legendarni prethodnik, ima samo dva sjedala. Međutim, u stražnjem dijelu novog modela smješten je pogonski sklop – dva električna motora, svaki zadužen za pokretanje jednog kotača, a baterije su u podnici na sredini automobila.

R5 TURBO 3E izgrađen je na cjevastoj šasiji, a sigurnost osiguravaju ravna podnica i zaštita u slučaju prevrtanja homologirana u skladu s propisima FIA-e. Ukupna snaga motora iznosi 280 kW (380 KS), a trenutačno dostupan okretni moment iznosi 700 Nm.

R5 Turbo 2 nove generacije može s mjesta preletjeti 100 metara za samo 3,5 sekundi (3,9 sekundi u načinu vožnje Drift) te razvija najveću brzinu od 200 km/h. Baterija od 42 kWh ima dovoljno kapaciteta za nekoliko krugova ili intenzivnu gymkhanu. U tim situacijama kut upravljanja iznosi mu više od 50 radi jednostavnijeg izbjegavanja prepreka.

Za lakše bilježenje performansi, R5 TURBO 3E opremljen je s desetak nosača za kamere u unutrašnjosti i na vanjskom dijelu automobila, primjerice u utorima svjetala i kućištima vanjskih retrovizora, što vam omogućuje savršene snimke umijeća drifta.

EKSTRAVAGANCIJA, ZABAVA I LEGENDARNI DETALJI

„Konceptni automobil koji je pravo umjetničko djelo, nadahnut videoigrama, a vanjskim linijama i uređenjem unutrašnjosti podsjeća na Renault 5 i Renault 5 Turbo.” To su bile upute koje su dobili timovi koji su radili sa Sandeepom Bhambrom, glavnim dizajnerom Renaultovih konceptnih automobila, za dizajn modela R5 TURBO 3E.

Rezultat je spektakularan! Poklopac motora, vrata i kabina istog su oblika kao u prethodnim modelima, ali ovaj je put karoserija izrađena od ugljičnih vlakana. Drugim riječima, R5 TURBO 3E nedvojbeno je dio dinastije – i ponosi se time. Redizajnirani su i legendarni usisnici za zrak modela Turbo 2 na stražnjem odbojniku. Širok je 2,02 metra (25 cm više od prethodnika), dug 4 metra i visok 1,32 metra. Njegov je najupečatljiviji dio stražnji spojler koji drži automobil prikovanim uz cestu čak i pri najluđem driftu.

Veliki usisnici na prednjem odbojniku modela R5 TURBO 3E hlade motor i povećavaju aerodinamički potisak. Tri vertikalna elementa automatski podsjećaju na odbojnik modela Renault 5 Turbo 2. Četvrtasta svjetla za maglu nalikuju onima sa starih modela, ali sada ih je četiri i sastoje se od 16 LED dioda.

Tu su i ružičaste, plave i žute LED trake na prednjem i stražnjem kraju koje bljeskaju kad automobil drifta i podsjećaju na videoigre iz 1980-ih i 1990-ih. Retro videoigre bile su nadahnuće i za naljepnice s kamuflažnim uzorkom koje krase karoseriju. Tu su i ružičasti prozori izrađeni od pleksiglasa, a na stražnjem lijevom prozoru kao simpatičan dodatak tu je naljepnica „La vie en rose”.

Detalji dizajna modela R5 TURBO 3E koji podsjećaju na prošlost ne žele potaknuti nostalgiju. Naprotiv, njihov suvremen i zaigran dizajn čini automobil nesumnjivo modernim. Na primjer, u usisniku zraka na poklopcu motora, još jedan detalj kojim se odaje počast Renaultu 5 Turbo 2, smješten je otvor za punjenje baterije. Prozirni dijelovi karoserije, posebno oni iznad stražnjih svjetala, pružaju pogled na električni mehanizam ovog konceptnog automobila.

SVIJET POP-KULTURE I VIGEOIGARA

Konceptni automobil R5 TURBO 3E suvremena je i zabavna kombinacija prepoznatljivih elemenata iz svijeta automobilizma, videoigara te, naravno, legendarnih modela Renault 5 i Renault 5 Turbo 2 i vremena kad su vladali cestama.

Školjkasta sjedala od ugljičnih vlakana, sigurnosni pojasevi i upravljač rezultat su suradnje sa Sabeltom . Upečatljiva uspravna poluga ručne kočnice, obilježje svakog automobila za drift, smještena je u sredini središnje konzole te je vesele žute boje. Ista žuta boja iskorištena je u kombinaciji s ružičastom kako bi se dodalo malo živosti sivoj i crnoj tartan tkanini na sjedalima i instrumentnoj ploči, čime se također odaje počast osamdesetima. Tartana ostavlja vizualni efekt Renaultovog logotipa. Tu je i logotip na upravljaču koji je ovaj put osvijetljen. Svi ti šareni dodaci u kontrastu su s plutenom podnicom crne boje i Alcantarom koja je korištena za instrumentnu ploču i obloge vrata.

Moderni redizajn jedne od najprepoznatljivijih značajki Renaulta 5. Turbo 2, deset analognih brojača ispred vozača, zamijenjeno je s deset digitalnih zaslona na instrumentnoj ploči novog modela R5 TURBO 3E. Funkcioniraju kao widgeti, izgledaju kao Pixel Art i Glitch Art te se čini kao da su iskočile iz svijeta retro igara. Na primjer, da biste pokrenuli automobil, morate pritisnuti tipku „Free play” na središnjoj konzoli. Isto tako, različiti načini rada preimenovani su u „Turbo” (za driftanje), „Track Invader” (za igru), „Donut” (za proklizavanja od 360°) itd.

Zadnji detalj koji pokazuje da R5 TURBO 3E ne shvaća samog sebe previše ozbiljno jest plišani medvjedić Drifty. On je tu da bi opustio i utješio putnike šokirane snažnim performansama ovog konceptnog automobila.

STVARNI LIK U VIRTUALNOM SVIJETU

Konceptni automobil R5 TURBO 3E nije samo potpuno stvarni automobil, već je i simbol svojeg vremena. Njegov digitalni kaskader oživjet će u svemiru virtualnih igara u sustavu Web3, decentraliziranom internetu u kojem internetske platforme koriste model temeljen na tehnologiji blockchaina. Dostupna će biti i kolekcija NFT-a (Non Fungible Tokens, nezamjenjivi token) izrađenih na temelju automobila te će osobama koje posjeduju te digitalne tokene biti dostupne ekskluzivne ponude i nagrade.

Nakon natjecanja u eleganciji u Chantillyju, R5 TURBO 3E bit će izložen u Renaultovom izložbenom prostoru na Pariškom salonu automobila 2022. (od 17. do 23. listopada). Više pojedinosti o simboličnosti ovog konceptnog automobila pružit će se na tom događanju.Source link

Related Posts