Tijekom vikenda, od 2. do 5. srpnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 734 prometnih prekršaja, od čega 85 prekršaja vozača s alkoholom, 365 prekršaja nepropisne brzine, 61 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva pod zabranom, 13 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 174 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U petak, 2. srpnja 44-godišnjak je oko 22.30 sati upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Zagrebačkom ulicom na području Vrbovca. Nadzorom je utvrđeno da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (2,26 g/kg). Protiv vozača će biti podnijet Optužni prijedlog nadležnom sudu.

U nedjelju, 4. lipnja oko 1.30 sati, 32-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola (1,50 g/kg) upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Zagrebačke ulice u smjeru istoka. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 6 osoba kojima je test bio negativan, a dvije su osobe odbile testiranje. Od 85 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (15,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 12 mladih vozača (14,1%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja Akcije, četiri su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 11 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link