Tijekom vikenda, od 9. do 12. srpnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 953 prometnih prekršaja, od čega 125 prekršaja vozača s alkoholom, 468 prekršaja nepropisne brzine, 91 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 43 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, pet pod zabranom, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 252 ostala prekršaja.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 10. srpnja 36-godišnjak je oko 4 sata upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Heinzelovom ulicom u Zagrbu. Nadzorom je utvrđeno da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola (2,17 g/kgnakon čega je uhićen i prepraćen u jedinicu za zadržavanje.

U nedjelju, 11. lipnja oko 3 sata, 48-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola (1,06 g/kg) upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom ulice Dragutina Golika u smjeru juga. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirano je ukupno 5 osoba od kojih je jedna pozitivna, dok je jedna osoba odbila testiranje. Od 125 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 20 vozača (16 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 25 mladih vozača (20 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja Akcije, 17 je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i sedam osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link