– Advertisement –

U sklopu ove akcije provedena je i akcija u skladu s ROADPOL-ovim Planom aktivnosti te je proveden pojačani 24-satni nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga.

Tijekom vikenda, od 18. do 21. lipnja 2021. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom, i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

– Advertisement –

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 575 prometnih prekršaja, od čega 51 prekršaj vozača s alkoholom, zatim 301 prekršaj nepropisne brzine, 47 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 27 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan pod zabranom, tri prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 139 ostalih prekršaja.

U sklopu ove akcije provedena je i akcija pojačanog 24-satnog nadzora alkohola i droga u cestovnom prometu od 19. lipnja od 7 do 7 sati 20. lipnja 2021. godine usklađena s akcijom Europske unije. U vremenu provođenja akcije utvrđeno je 39 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola i 2 prekršaja vožnje pod utjecajem opojnih droga.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača je 19. lipnja oko 19.20 sati u Vrbovcu u Ulici Stjepana Radića, 50-godišnjak je upravljao osobnim zagrebačkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,42 g/kg. Nesavjesni vozač je isključen iz te protiv istog slijedi Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja nadležnom Općinskom sudu.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, testirano je ukupno sedam osoba – test negativan, a dvije osobe su odbile testiranje.

Od ukupno 51 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 12 vozača (23,5%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 8 mladih vozača (15,7%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, šest osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola te četiri osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: Zagrebačka policija

– Advertisement –


Source link