Tijekom vikenda, od 4. do 7. veljače 2022. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 788 prometnih prekršaja, od čega 76 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkohola, zatim 240 prekršaja nepropisne brzine, 140 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 55 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, devet prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 259 ostalih prekršaja.

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 5. veljače, pola sati nakon ponoći na kolniku Ulice Granešina, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 50-godišnjak. Prilikom kontrole vozila i vozača, utvrđeno je kako upravlja pod utjecajem alkohola od 2,02 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je nakon otrježnjenja priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je proglašen krivim te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 10.700 kuna i zabrana upravljanja motornim vozilom za „B“ kategoriju u trajanju od 3 mjeseca.

U nedjelju, 6. veljače oko 1.40, 25-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom slovenskih nacionalnih registarskih oznaka Petrinjskom ulicom u smjeru sjevera. Kontrolom vozila i vozača utvrđeno je da je upravljala pod utjecajem alkohola od 1,31 g/kg u organizmu. Vozačici je izdan prekršajni nalog, oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati te je isključena iz prometa.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, testirane su dvije osobe- test negativan. Tri su osobe odbile testiranje.

Od ukupno 76 prekršaja vozača s nedopuštenom koncentracijom alkoholom u krvi, kod 15 vozača alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 17 mladih vozača kojima je utvrđena nedopuštena koncentracija alkohola u krvi tijekom nadzora cestovnog prometa.

Prilikom provođenja akcije, šest osoba smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola i 11 osoba je uhićeno te privedeno na nadležni Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izdvajamo još neke nesavjesne vozače:

U petak, 4. veljače 2022. godine, oko 14.05 sati, 46-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se je Ulicom Mladosti u smjeru juga za vrijeme dok mu je poništena vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih bodova te je ujedno poništena, također za vrijeme vožnje nije koristio sigurnosni pojas. Vozač, je prepraćen na Općinski sud u Novom Zagrebu gdje je proglašen krivim za počinjenje prekršaje te mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 13.000 kuna.

Istog dana, 4. veljače u 16.25 sati, 63-godišnjak za vrijeme dok je u krvi imao alkohola od 1,96 g/kg, upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Ulicom Ilica u smjeru zapada. Dolaskom istočnije od raskrižja sa Zagrebačkom cestom nije prilagodio brzinu kretanja vozila osobinama ceste te je prednjim dijelom vozila naletio je na stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. Nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na nadležni Prekršajni sud. Presudom mu je izrečena novčana kazna u iznosu 12.600 kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorijom u trajanju od 3 mjeseca.

Sljedećeg dana, 5. veljače u 1.55 sati, 67-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Savskom cestom u smjeru juga u vrijeme dok mu je na snazi mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije, a za vrijeme vožnje nije koristio sigurnosni pojas te nije postupio suprotno postavljenom prometnom znaku. Nesavjesni vozač je uhićen te prepraćen na Općinski sud u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 8 gdje mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 11.500 kuna i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 3 mjeseca.

Toga dana, 5. veljače u 23.35 sati, 40-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Avenijom Većeslava Holjevca u smjeru sjevera, za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije te za vrijeme vožnje nije koristio sigurnosni pojas. I ovaj nesavjesni vozač je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Novom Zagrebu, gdje mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 11.000 kuna.

Također u subotu, 5. veljače oko 9.30 sati, na raskrižju Ulice Kozari bok i Radničke ceste, u nadzoru prometa, zaustavljen je osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 40-godišnjak. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,95 g/kg te da je prekoračio brzinu kretanja vozilom. Nakon otrježnjenja je priveden na Općinski prekršajni sud u Zagrebu gdje je proveden prekršajni postupak te mu je izrečena je novčana kazna u iznosu od 11.000 kuna te mu je određena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od mjesec dana.

U nedjelju, 6. veljače u 19.40 sati, 44-godišnjak je upravljao je osobnim automobilom zadarskih registarskih oznaka, a kretao se Avenijom Dubrovnik u smjeru istoka, prije stjecanja prava na upravljanje odnosno prije položenog vozačkog ispita za upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije. Ujedno za vrijeme vožnje nije koristio sigurnosni pojas. Vozač je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Novom Zagrebu gdje mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 11.500 kuna.

Nekoliko sati kasnije, 6. veljače oko 1.35 sati, 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Riječkom ulicom u smjeru zapada, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta zbog nepodvrgavanja liječničkom pregledu na koji je ranije upućen. Ujedno, za vrijeme vožnje u vozilu je prevozio više osoba nego što je upisano u prometnu dozvolu. Vozač je uhićen i prepraćen na Općinski sud u Novom Zagrebu, gdje je proglašen krivim zbog počinjenih prekršaja te mu je presudom izrečena novčana kazna u iznosu od 10.300 kuna.

Izvor: Zagrebačka policija


Source link