Aktualno Featured investicije Mate Rimac Rimac Grupa Vijesti Zanimljivosti

Rimac Grupa u novom investicijskom krugu prikupila 500 milijuna eura


Rimac Grupa je u novom investicijskom krugu, kojeg su predvodili Softbank i Goldman Sachs, prikupila 500 milijuna eura, a taj će novac biti iskorišten za nastavak rasta tvrtke, povećanje proizvodnog kapaciteta i dodatno zapošljavanje, objavila je u srijedu Rimac Grupa, koja će samo ove godine zaposliti 700 novih zaposlenika.

Kako se navodi u priopćenju, Rimac Grupa je prikupila 500 milijuna eura u investicijskom krugu D, čime je tržišna vrijednost kompanije premašila dvije milijarde eura.

“Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Mate Rimac i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji“, ističu iz Rimac Grupe.

Ocjenjuju da najnovija ulaganja odražavaju uspjeh Rimac Grupe u razvoju i isporuci sustava za električna vozila visokih performansi, ali i u vlastitom razvoju hiperautomobila.

Prikupljeni kapital će prvenstveno biti iskorišten za daljnji razvoj Rimac Technology u području proizvodnje velikih serija za globalne automobilske proizvođače, najavljuje se u priopćenju.

Izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac, u priopćenju ističe da imaju ambiciozne planove rasta u sljedeće dvije godine.

“Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem“, naglasio je Rimac.

Dodao je da se za vrijeme reorganizacije Rimac Grupe istovremeno uspostavljaju nove proizvodne procese kako bi Grupa zadovoljila globalnu potražnju.

“Zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da kompaniju dovedemo do slijedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe, ne bismo bili ovdje gdje smo danas”, naveo je Mate Rimac.

Investitor za SoftBank Investment Advisers Jimi Macdonald naglasio je kako svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama.

“Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu”, rekao je Macdonald.

S druge se strane, direktor Private Equity sektora Goldman Sachs Asset Managementu za Europu Bliski istok i Afriku Michael Bruun veseli partnerstvu s Matom Rimcem i njegovim menadžerima u razvoju inovacija i daljnjem napredovanju u pomicanju granica performansi baterija i električnog pogona.

Zamjenik predsjednika Uprave Porsche AG i član Uprave za financije I IT Lutz Meschke podsjetio je da su već 2018. bili uvjereni da Rimac ima veliki potencijal.

“Sretni smo što smo mogli dati svoj doprinos napredovanju i uspjehu Rimac Grupe. S novim investitorima Rimac će dodatno ojačati svoj položaj u elektromobilnosti i tako postati još snažniji partner Porscheu. Ova bliska suradnja stvara dodanu vrijednost na obje strane u smislu tehnološke i inovacijske snage”, smatra Meschke, dok je predsjedniku Industrijskog savjetodavnog odbora Investindustria Andrea C. Bonomi također drago što ta kompanija može nastaviti podržavati kompaniju u ostvarenju plana industrijske ekspanzije, što će Rimca, istaknuo je, pretvoriti u predvodnika tranzicije prema rješenjima u elektromobilnosti.

Bonomi je ujedno poželio dobrodošlicu i novim dioničarima koji će dodatno ojačati grupaciju.

HINASource link

Related Posts