Aktualno Featured Huawei SAD Vijesti zabrana Zanimljivosti

SAD Huaweiju odobrio kupnju čipova za automobileAmerički dužnosnici odobrili su zahtjev kineskog tehnološkog diva Huaweija za kupnjom čipova koje planira koristiti u proizvodnji automobilskih komponenti, izjavila su dva neimenovana izvora.

Huawei se našao u problemima nakon što je kabinet bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa domaćim kompanijama ograničio prodaju čipova i drugih dijelova koje koristi u proizvodnji opreme za mobilne mreže i mobilnih telefona.


Kabinet predsjednika Joea Bidena slijedi tvrdi stav prethodnika o prodaji čipova kineskoj tvrtki koji se koriste u uređajima baziranima na 5G tehnologiji i opremi kompatibilnoj s takvim uređajima.

Proteklih tjedana i mjeseci situacija se promijenila i SAD je izdao dozvole koje dobavljačima omogućuju da Huaweiju prodaju čipove za proizvodnju komponenti za automobile kao što su video-zasloni i senzori.

Zaokret se dogodio paralelno postupnom preusmjeravanju kineske kompanije na proizvodnju uređaja manje izloženih američkim zabranama.

Čipovi za automobile općenito se svrstavaju u kategoriju manje sofisticiranih proizvoda pa je lakše ishoditi dozvolu za njihovu prodaju.

Izvor blizak postupku izdavanja dozvola rekao da Washington odobrava prodaju čipova za vozila koja možda imaju druge komponente s 5G funkcijama.

Upitana o dozvolama, glasnogovornica ministarstva trgovine izjavila je da kabinet i dalje dosljedno provodi politiku izdavanja dozvola “kako bi se ograničio Huaweijev pristup robi, softveru i tehnologiji za aktivnosti koje bi mogle naškoditi američkoj nacionalnoj sigurnosti i vanjskopolitičkim interesima”.

Ministarstvo trgovine ne smije objavljivati informacije o odobravanju odnosno odbijanju zahtjeva za izdavanjem dozvola, tumači pak izvor.

Glasnogovornik Huaweija nije želio komentirati informaciju o izdavanju dozvola, ali je dodao: “Gradimo poziciju novog dobavljača dijelova za inteligentna umrežena vozila i naš je cilj pomoći proizvođačima automobila da grade bolja vozila.”

Pozivajući se na američke sigurnosne i vanjskopolitičke interese, SAD je uložio velike napore kako bi zakočio rast Huaweijevog ključnog poslovanja povezanog s komunikacijama, podsjeća Reuters.

Godine 2019. Washington je uvrstio Huawei na crnu listu, zabranivši domaćim kompanijama da mu prodaju robu i tehnologiju ako ne ishode posebne dozvole. Prošle godine postrožili su mjere i ograničili i prodaju čipova koji se proizvode u inozemstvu uz korištenje američke opreme.

Washington nastoji uvjeriti i saveznike da kinesku kompaniju isključe iz javne nabave opreme za mobilne mreže 5G, tvrdeći da možda špijunira za kinesku vladu. Huawei je to opetovano opovrgavao.

Kineska kompanija zabilježila je u prvoj polovini godine najveći pad prihoda otkada je osnovana budući da je zbog američkih ograničenja bila prisiljena prodati značajan dio nekoć dominantnog poslovanja s mobitelima, a još nije potpuno razvila nova perspektivna područja poslovanja.

Predsjedatelj uprave kineske tvrtke Eric Xu naglasio je pomak prema pametnim automobilima na ovogodišnjem šangajskom sajmu najavom suradnje s proizvođačima automobila u državnom vlasništvu na proizvodnji “Huawei Insidea”, operativnog sustava za pametna vozila.

Huawei očigledno pokušava ulagati u 5.000 milijardi dolara vrijedno tržište automobila, koje ima ogroman potencijal rasta u Kini i izvan nje, nagađa Richard Barnett, šef marketinga u savjetodavnoj tvrtki Supply Frame.

“Automobili i kamioni danas su zapravo računala s kotačima”, tvrdi on. “To prožimanje usmjerava strateški fokus Huaweija prema pozoiciji značajnijeg igrača na tom području”, dodaje Barnett.

HINA
Source link

Related Posts