Featured nesreća Prometna Tehnika Vijesti Zanimljivosti žene

Statistički je puno veća šansa da će nakon teške nesreće u automobilu ostati zarobljene vozačice


Premda je statistički veća vjerojatnost da će muškarci sudjelovati u teškim nesrećama, samo je devet posto njih zarobljeno u vozilu, u usporedbi sa 16 posto žena, prenosi RevijaHAK.

Posljednja studija pokazuje da su žene vozačice u većoj opasnosti u prometnim nesrećama istog intenziteta od mušaraca. Naime, one su gotovo dvostruko češće zarobljene u vozilima koja su sudjelovala u nesrećama nego muškarci vozači. To pokazuje britanska studija koja je pratila podatke više od 70.000 bolničkih pacijenata.

Premda je statistički veća vjerojatnost da će muškarci sudjelovati u teškim nesrećama, samo je devet posto njih zarobljeno u vozilu, u usporedbi sa 16 posto žena. One su također zadobili više ozljeda kuka i kralježnice, dok su muškarci zadobili više ozljeda glave, lica, prsa i udova, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Open.

Autori kao uzroke identificiraju razlike u stilu vožnje i tjelesnoj građi: žene sjede bliže upravljaču, dok muškarci sjede dalje na vozačevom sjedalu. Ulogu su imale i razlike u obliku tijela.

– Znamo da su zdjelice žena mnogo šire od muških, čak i ako uzmemo u obzir visinu i težinu. Teže je izaći iz automobila ako ste slomili zdjelicu – rekla je Lauren Weekes iz University Hospitals Plymouth za novine Guardian.

Studija bi mogla pomoći proizvođačima vozila da poboljšaju dizajn vozila i sigurnosne značajke kako bi smanjili stopu ozljeda u oba spola, nadaju se autori. Na primjer, lutke za crash testove bi morale biti prilagođene spolovima i također bi trebale imati biološke karakteristike žena. Trenutno su rađene po uzoru na prosječnog muškarca.

Izvor: RevijaHAK

Fotografija: PixabaySource link

Related Posts