auto Featured hrđa Izbor uredništva korozija Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Što je zapravo korozija? – AutopressHR


Korozija nastaje zbog procesa oksidacije u kojem se metal lomi i reagira s molekulama kisika te proizvodi novu molekulu koju poznajemo pod kemijskom formulom Fe2O3 ili željezo oksid. Većina metala potpuno će se pretvoriti u željezo oksid ukoliko im damo dovoljno vremena. Međutim, mnogo toga ovisi i kako je metal napravljen. Primjerice automobili iz sedamdesetih godina 20. stoljeća bili su napravljeni od tako lošeg metala da je i najmanja ogrebotina brzo prelazila u veliku fleku korozije, a zatim i u potpunu propast čitave karoserije.

Postoje tri vrste korozije na vozilima: površinska, ljuskava i penetrirajuća. Površinska napada samo površinski dio metala i može se relativno lako sanirati te ako se dobro sanira, neće se brzo širiti. Ljuskava korozija također napada površinski dio metala i smanjuje njegovu snagu. Pokazuje se kao ljuskanje površinskog sloja vozila, a kako će se dalje širiti ili eventualno sanirati ovisi o kvaliteti samog metala. Penetracijska korozija je konačna faza korozije, kada vidimo rupe nastale jer se korozija nije sanirala. U ovoj fazi metal se polako u cijelosti pretvara u željezo oksid.

Spriječite koroziju sljedećim koracima:

Perite vozilo svaka dva tjedna, a ako vozite u izrazito mokrim uvjetima na cesti te uz to ima i soli, perite ga jednom tjedno.

Prilikom pranja posebno dobro operite pod s vanjske strane i također blatobrane. Ovo su mjesta gdje se korozija najradije zavlači.

Svaka četiri mjeseca svoj automobil premažite voskom za vozila.

Ako se nešto prolije u unutrašnjosti vozila, dobro očistite i posušite jer proces stvaranja korozije može početi i iz unutrašnjosti vozila.

Postoje posebni premazi protiv korozije, ukoliko se radi o karoseriji koja je u posebnom riziku od pojave i/ili širenja korozije. Raspitajte se u svom auto salonu ili u trgovini auto dijelovima, ali znajte da su rezultati najbolji ako ovaj premaz napravi profesionalac.

Imajte na umu da je poanta zaštite od korozije zapravo držati svoje vozilo što je više suhim. Ako ste se vozili po kišnom vremenu, dobro bi ga bilo obrisati kada ga parkirate u garažu. Također, nakon pranja obavezno obrišite višak vode s vozila.

Redovito pregledavajte svoje vozilo kako biste na vrijeme otkrili koroziju. Ona se pojavljuje poput malog balončića ispod boje na automobilu. Pregledavajte blatobrane, pod vozila, ali i ispod haube. Svaku naznaku stvaranje korozije odmah ‘zaliječite’. Naime, već postoje kutije ‘sam svoj majstor’ pomoću kojih možete spriječiti širenje korozije na svom automobilu.

Djelujte na vrijeme i korozija će vas manje napadati!

Izvor: Silux.hrSource link

Related Posts