Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 75 dolara, pritisnute strahom od usporavanja gospodarskog rasta koja je potisnula u drugi plan izglednu tijesnu opskrbu nakon sukoba proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 86 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,69 dolara. Prošlog petka zaključile su trgovinu u plusu 1,43 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 85 centi nižoj cijeni, od 73,71 dolar. U petak zaključio je trgovinu u plusu 1,62 dolara.

Tržišta su na kraju prošlog tjedna poduprli pad američkih zaliha i naznake pojačane potražnje iz Kine i Indije, ali raspoloženje je u međuvremenu ponovo poljuljao rast broja zaraženih covidom 19.

Širenje sojeva koronavirusa i nejednakost u pristupu cjepivima prijete oporavku globalnog gospodarstva, upozorili su u subotu ministri financija skupine najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20.

“Trgovci se sada ponovno usredotočuju na širenje pandemije covida-19, cijene pritišće zabrinutost širom svijeta zbog širenja novih sojeva, unatoč globalno tijesnoj opskrbi”, rekla je analitičarka Rystad Energya Louise Dickson.

Te su bojazni potisnule u drugi plan izglednu tijesnu opskrbu zbog sukoba vodećih proizvođača oko proizvodne politike.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici prekinuli su prošli tjedan razgovore o povećanju proizvodnje od kolovoza do kraja godine nakon nesuglasica između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe.

Iako neuspjeli razgovori znače manje nafte na tržištu u kratkoročnoj perspektivi, dugoročno otvaraju mogućnost izlaska pojedinih zemalja iz sporazuma i povećanja njihove proizvodnje, bez ograničenja, tumače analitičari.

“Tržište je u posljednje vrijeme bilo pomalo negativno zbog sve raširenije ocjene da najnovija blokada OPEC+ možda najavljuje scenarij ‘proizvodi i grabi koliko možeš’, što bi potencijalno značilo puno više nafte na tržištu”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Saudijska Arabija i Oman pozvali su u ponedjeljak na nastavak suradnje OPEC+.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak je iznosila 74,18 dolara, što znači da je bila viša za 2,21 dolar u usporedbi s prethodnim radnim danom.

HINA


Source link