Featured guma Izbor uredništva runflat runflat gume Tehnika Vijesti Zanimljivosti

Sve prednosti i mane runflat guma


Jeste li već čuli za runflat gume? Ove se gume još nazivaju i kao gume s niskim otporom kotrljanja. To su gume koje i kada puknu omogućuju korištenje vozila, dakle vožnju do određene brzine još kojih osamdesetak kilometara. Barem su tako opisane u teoriji. A što kaže praksa?

Dakle, runflat gume, da bi održale svoj oblik i omogućile vožnju i kada puknu, moraju biti nešto kruće od običnih guma koje, kad se probuše, odmah traže akciju i ne preporučuje se vožnja na njima ukoliko ne želite trajno oštetiti kotače. No, upravo u toj krutosti leži problem. Naime, kruće gume znače veću buku tijekom vožnje, ali i kruću, tvrđu vožnju. Ovo u konačnici znači da se gume brže troše te utječu na bržu potrošnju goriva, što je posve suprotno od njihovog prvotnog velikog plusa zbog kojeg ih većina stavlja, a to je ušteda goriva.

Jedno je strano istraživanje među korisnicima runflat guma pokazalo kako su oni nezadovoljniji od korisnika običnih guma. Točnije, u postotcima, 10 posto korisnika runflat guma mijenjalo je gume (jer je bilo prisiljeno) u prvoj godini kada su ih nabavili u usporedbi sa 7 posto korisnika klasičnih guma. Nadalje, u drugoj godini razlika je to veća pa je tako čak 27 posto korisnika runflat guma mijenjalo gume u usporedbi sa 16 posto korisnika klasičnih guma.

No, problemi s runflat gumama ovdje ne staju. One su u prosjeku 33 posto skuplje od klasičnih guma u svom rangu. Također, nisu svi vulkanizeri opremljeni za mijenjanje ovakvih guma (nemaju potreban alat) što znači da je i teže pronaći stručnjaka koji bi se pozabavio krpanjem ovakvih guma. Ovom se pokušalo doskočiti činjenicom da se uz runflat gume dobija i paket za samopomoć, odnosno mali paket u kojem je sredstvo i uputa kako vozač sam može sanirati puknuće veliko nekoliko milimetara. Uz sve ovo, može li se runflat guma popraviti ili ne ovisi i o tipu puknuća. Naime, u nekim slučajevima puknuće se jednostavno ne može sanirati (ako je veće od nekoliko milimetara!) pa je jedino rješenje – kupovina nove gume. A i to nije sve jer se često runflat gume moraju mijenjati u paru.

Runflat gume primarno se koriste u sportskim i luksuznim automobilima. Počele su se koristiti jer vožnja na njima uvelike smanjuje potrošnju goriva. Mnogi koji stave nove runflat gume ugodno su iznenađeni koliko se goriva njihovim korištenjem može uštedjeti. Međutim, čini se kako problemi koji se kasnije stvore nadmašuju prvotno oduševljenje proizvodom.

Runflat gume nije dobro miješati s konvencionalnim gumama na istom vozilu, a također nije dobro ni miješati runflat gume različitih proizvođača. Da bi trajale što dulje potrebno se za njih brinuti na isti način kao i za konvencionalne gume, dakle moraju biti optimalno napumpane te ih je najbolje voziti propisanom optimalnom brzinom za taj tip gume.

Ako ste poželjeli staviti runflat gume na neko starije vozilo, teško da će vam to uspjeti. Naime, one se mogu staviti samo na vozila koja imaju automatski sistem za nadzor tlaka u gumama, a također nisu pogodne za većinu karavana i vozila s prikolicama.

Dakle, želite li runflat gume na svom vozilu, znajte da ćete morati uložiti mnogo truda kako biste ih očuvali i od njih izvukli najviše i za svoje vozilo i za svoj novčanik.

Izvor: Silux.hrSource link

Related Posts