Aktualno električni automobil Featured Vijesti VinFast Zanimljivosti

Vijetnamski proizvođač u SAD otpremio prvu pošiljku električnih automobila


Vijetnamski proizvođač električnih vozila VinFast izvijestio je u petak da je u SAD otpremio prvu pošiljku od 999 vozila.

U prvoj pošiljci bit će isporučeno 999 vozila zato što se taj broj smatra sretnim u VIjetnamu, objasnili su u VinFastu.

Prvi automobili trebali bi biti isporučeni kupcima do kraja prosinca, rekli su iz tvrtke.

Dio sportskih terenaca VF 8 odlazi američkoj kompaniji za najam automobila Autonomy, ali većinu su naručili pojedinci, rekao je izvršni direktor VinFasta Le Thi Thu Thuy.

Vijetnamska kompanija objavila je prošlog tjedna da je Autonomy naručio 2.500 električnih vozila, što je njezina najveća korporativna narudžba otkada su počeli poslovati.

Kompanija je planirala do prosinca iz tvornice u Haiphongu isporučiti čak 5.000 vozila, ali to joj nije pošlo za rukom.

Naveli su da su iz svijeta zaprimili gotovo 65 tisuća narudžbi i očekuju da će do 2026. prodavati 750 tisuća električnih vozila godišnje.

VinFast očekuje da će tijekom siječnja u SAD, prvo izvozno tržište, moći isporučiti i drugu pošiljku automobila, dodao je Thuy.

Vijetnamska kompanija planira i proizvoditi automobile u SAD-u, od srpnja 2024., i nada se da će ispuniti uvjete za porezne poticaje, predviđene Zakonom o smanjenju inflacije (IRA), istaknuo je.

Zakon od proizvođača automobila zahtijeva da do 2024. polovinu minerala koji se koriste u baterijama, do 2024. vade u Sjevernoj Americi ili u savezničkim zemljama. Do 2026. taj bi udio trebao porasti na 80 posto.

Vodeći proizvođači automobila tvrde da su ti ciljevi nerealni i trenutno nije jasno kako će VinFast ispuniti kriterije za nabavu.

“IRA je bila iznenađenje za sve nas, ali zapravo ne utječe na našu strategiju u SAD-u. Čim počnemo proizvoditi automobile u SAD-u, naši kupci imat će pravo na porezne olakšice”, rekao je Thuy.

Projekt gradnje tvornice u Sjevernoj Karolini trenutno kasni nekoliko mjeseci, napominje Reuters.

HINASource link

Related Posts