Featured HILLCLIMB HR Brdo HR Rally RALLY Vijesti Vijesti

VIKEND KRCAT AUTOMOBILIZMOM – KVARI KIŠA

Idući vikend trebao je biti vikend kad bi ljubitelji automobilizma iz svih krajeva zemlje bez previše napora pronašli svoju zanimaciju. Najavljena kiša pokvarila je neke od priredbi i prisilila ih da odgode natjecanje. Ipak ona najzahtjevnija natjecanja, rekli bismo “utrke za velike dečke”, poput kraljice automobilizma relija, ili brda, ništa ne može odgoditi.

Kraj Splita na Malačkoj vozi se brdska utrka Prvenstva Hrvatske koja se boduje i za Centralno europsku zonu te je sukladno tome organizatoru stiglo i pregršt prijava, i to ukupno 73. Na popisu primjećujemo Domagoja Perekovića koji je čini se svojeg “monstruma” konačno složio te očekuje samo pobjedu ukoliko njegov Mitsubishi Lancer Evo 8 s preko 700 KS bude radio kako treba. S obzirom da je imao već pobjeda s tim autom, neće biti veliko iznenađenje ukoliko odnese pobjedu na Malačkoj. Tu su i poljaci Duda i Wisniowski koji će svojim Mitsubishijima grupe A odnosno N biti značajni takmaci Damiru Mašiću odnosno Puškaru i Hernadyju u grupi A.

Malačka je inače uz Buzet jedina hrvatska brdska utrka na kojoj možemo vidjeti formule i radikale, odnosno vozila kategorije II, te stoga imamo i nekoliko gostiju iz Crne Gore od kojih jedan vozi upravo radikala, a konkurirati će mu jedan austrijanac te jedan srbin sa sličnim vozilima.

Na spomenutom buzetskom brdu vozi se također utrka ovaj vikend. Naravno nije to dobro poznata brdska utrka za Europsko prvenstvo, već je ovo Formula driver, relativno nova disciplina koja nam je došla iz Italije te je, rekli bismo, kompromis između slaloma i brda. Naime vozi se na nešto kraćoj stazi od klasičnog brda s dodatkom nekoliko šikana koje usporavaju utrku, smanjujući tako i opasnost, ali zato podižući utjecaj tehnike vožnje na rezultat. Na Buzetskom brdu snaga vozila je od presudne važnosti, zbog široke ceste i velikih ravnih poteza, tako da je vozačima Formula drivera ipak lakše postići dobar rezultat čak i s nešto slabijim vozilom.

Relijaši ovaj vikend još odmaraju jer ih njihova, čini se ipak suha utrka, čeka vikend nakon ovoga u slovenskom Velenju gdje se vozi FUCHS SATURNUS RALLY VELENJE. Odlična je to priredba koja je prošle godine bila dio hrvatskog rally kalendara, dok ju je ove godine zamijenio originalni Rally Saturnus, koji je pak na kraju otkazan odnosno službeno je spojen s Rallyjem Velenje, koji je stjecajem okolnosti opet postao dio hrvatskog prvenstva.

Jedino automobilističko događanje u kontinentalnom dijelu zemlje se odvija u West Gate-u pod nazivom CROAUTOSHOW 2015, na kojem uz brojne cestovne automobile, možete vidjeti i neke rally bolide naših najpoznatijih vozača. To doduše nije natjecanje već izložba, ali zato automobile vidite u njihovom najboljem svjetlu, a ugođaj vam niti kiša ne može pokvariti.

 

Related Posts