Aktualno Featured tvornica baterija Valencija Vijesti volkswagen Zanimljivosti

VW za lokaciju tvornice baterija u Španjolskoj izabrao Valenciju


Njemački automobilski div Volkswagen objavio je u srijedu da je za buduću tvornicu baterijskih ćelija u Španjolskoj, koja bi trebala početi s radom 2026. godine, odabrao lokaciju u blizini Valencije.

Drugi najveći svjetski proizvođač automobila ima za cilj do kraja desetljeća s partnerima izgraditi šest velikih tvornica baterija širom Europe kako bi postao svjetski lider u proizvodnji električnih vozila (EV).

Tvornica u blizini Valencije trebala bi imati godišnji kapacitet od 40 gigavat sati i zapošljavati oko 3000 radnika.

Tvornica će imati nekoliko partnera, ali konačna odluka još nije donesena, i mogli bi biti uključeni i drugi proizvođači automobila, rekao je na novinarskoj konferenciji predsjednik VW-ove španjolske tvrtke SEAT Wayne Griffiths.

U SEAT-u tvrde da bi to bilo najveće pojedinačno ulaganje u industrijsku infrastrukturu u povijesti Španjolske, dodajući da očekuju “značajnu” pomoć države.

Volkswagen je već objavio da će njegovo ulaganje u Španjolskoj ovisiti o sredstvima Europske unije za pomoć u prevladavanju pandemijske krize.

Španjolska vlada raspisala je prošlog tjedna javni natječaj za dodjelu oko tri milijarde eura potpora, uključujući oko 1,5 milijardi eura bespovratne pomoći, kojima namjerava potaknuti proizvodnju električnih vozila.

Skupina interesenata uključuje i Volkswagen i njegovu španjolsku tvrtku SEAT.

VW je najavio da zajedno s vanjskim dobavljačima u tvornice u Španjolskoj planira uložiti oko sedam milijardi eura u elektrifikaciju tvornica u Martorellu i u Pamploni i u novi pogon u Valenciji.

Kompanija planira do 2025. izgraditi tvornicu baterija i u matičnoj Njemačkoj, u Salzgitteru, u partnerstvu s kineskom tvrtkom Gotion High-Tech, u kojoj ima 26-postotni udio.

Proizvođači automobila grade tvornice baterija širom svijeta kako bi osigurali opskrbu za proizvodnju novih električnih vozila. Francuski Stellantis, njemački Mercedes-Benz i francuska energetska tvrtka TotalEnergies priopćili su danas da će baterije proizvoditi u Italiji.

HINASource link

Related Posts