Aktualno Featured Izbor uredništva Lada Niva Vijesti Zanimljivosti

Zbog izlaska Renaulta oz Rusije neće se proizvoditi nova Lada Niva


Nova Niva trebala se prodavati u dvije dužine na više tržišta, uključujući i cijelu Europu, prenosi RevijaHAK.

Kao vlasnik ruskog AutoVAZ-a Renault je aktivno radio na novoj generaciji Lade Nive, legendarnog terenca. No nakon ruskog napada na Ukrajinu, Renault se povukao iz AutoVAZ-a, a time je do daljnjega obustavljen rad na novoj Nivi. Renault je imao dvije velike poslovne jedinice u Rusiji. Renault Russia je prodan gradu Moskvi, dok je 67,69% AvtoVAZ-a u vlasništvu Renaulta kupio Središnji institut za istraživanje i razvoj automobila i motora NAMI. Francuska tvrtka nije otkrila iznose ovih transakcija, ali nekoliko izvora spominje simboličnu rublju za svaku od njih. AvtoVAZ je matična tvrtka marke Lada. Ugovori o prodaji Renaultovih ruskih aktivnosti daju francuskom proizvođaču mogućnost otkupa svoje imovine na šest godina.

Prije nešto više od godinu dana Renault je izjavio da želi spojiti Daciu i Ladu unutar iste poslovne jedinice, navodeći da će ta dvije tvrtke ostati zasebne tvrtke s vlastitim brendovima, svojom poviješću i strategijom.

Grupa Renault razvijala je novu generaciju Lade Nive te je novi automobil trebao biti predstavljen 2024. Nova Lada Niva trebala se prodavati u dvije dužine na više tržišta, uključujući i cijelu Europu. Visoki razmak od tla, pogon na sve kotače i mjenjač s reduktorom bili su na programu ovog terenca, kao i mogućnost opremanja elektrificiranom mehanikom u skladu s ekološkim standardima Europske unije.

Izvor: RevijaHAKSource link

Related Posts