Image source: Pexels

Tople zimske jakne nezaobilazan su funkcionalni i modni dodatak u hladnim mjesecima, ali mogu ugroziti sigurnost vozača i ostalih putnika u vozilu. Osim toga djeca u autosjedalicama nisu sigurna ako imaju zimsku jaknu, o čemu ćemo više objasniti u nastavku.

Zimski uvjeti na cesti povećavaju šanse da će doći do prometne nesreće i trebamo učiniti sve što možemo da pritom ostanemo sigurni – to znači i skinuti zimsku jaknu tijekom, odnosno prije nego sjednemo u automobil.

Zašto je vožnja u zimskoj jakni problematična?

Zimske jakne i kaputi zbog svoje debljine sprječavaju da se sigurnosni pojas privije uz tijelo. Što je sigurnosni pojas bliže tijelu, to će bolje moći zaustaviti zamah tijela ako dođe do udarca vozila.

Kada pojas nije optimalno postavljen, udaljenost između pojasa i tijela može uslijed nesreće dovesti do toga da silina udarca odbaci osobu previše unaprijed. Sigurnosni pojas može čak u potpunosti skliznuti s osobe koja će tada pretrpjeti ozbiljne ozljede ili čak ispasti iz vozila.

U to se uvjerio najveći njemački i europski autoklub ADAC. Na istraživanju koje su proveli ustanovljeno je da kada jedno vozilo udari u drugo brzinom od 16 km/h, što je prosječna vrijednost pri kojoj na stražnji kraj vozila naleti drugo vozilo, debela i skliska zimska odjeća uzrokuje da se sigurnosni pojasevi pomaknu te dolazi do ozljeda čak i pri niskim brzinama.

Ne zaboravite na pojas u autosjedalici

Image source: Pixabay

Najviše zabrinjava efekt koji vožnja u zimskoj jakni može imati na djecu u autosjedalicama. Događa se ista stvar kao s ostalim putnicima u vozilu – pojas ne prianja uz tijelo na optimalan način i u slučaju udarca vozila tijelo djeteta se previše miče.

Ne samo da takav pojas potencijalno uzrokuje ozljede abdomena i drugih dijelova tijela, već dijete može djelomično ili u potpunosti iskliznuti iz sjedalice i udariti u sjedalo ispred.

U šuškavim zimskim jaknama nalazi se zrak, što je i jedan od razloga zašto su takve jakne tople. Uslijed udarca sigurnosni pojas istisne taj zrak iz jakne, nastane previše praznog mjesta između tijela i pojasa te tijelo nije optimalno zaštićeno od sile udarca.

Čini vam se da jakna vašeg djeteta ometa sigurnosni pojas? To možete jednostavno provjeriti. Ovo se odnosi na sve autosjedalice 9-36 kg, ali i na grupe autosjedalica 0 i 0+ za manju djecu.

Kako pravilno voziti dijete zimi u autosjedalici

Odjenite dijete u jaknu, stavite ga u autosjedalicu i dobro zategnite pojaseve. Zatim otkopčajte pojaseve bez diranja njihove dužine, izvadite dijete iz autosjedalice i skinite mu jaknu.

Potom ponovo dijete stavite u autosjedalicu i zakopčajte pojaseve. Između pojasa i djetetove ključne kosti probajte staviti svoj prst. Ako stane samo jedan prst, jakna nije predebela i ne predstavlja opasnost za vrijeme vožnje. Međutim, ako možete staviti više od jednog prsta, vaše dijete nipošto ne bi smjelo biti u toj jakni tijekom vožnje.

Razumljivo je da vas brine hoće li djetetu biti hladno bez jakne. Nakon što dijete stavite u autosjedalicu, možete ga ogrnuti toplom dekom koja za korištenje ima odobrenje proizvođača autosjedalice, a također mu možete obrnuto odjenuti jaknu tako da dio koji inače ide na leđa okrenete prema naprijed. Svojeg mališana obucite slojevito, a pomoći će i ako zagrijete auto prije polaska.

Izaberite pravu autosjedalicu

Vozilo se u vožnji brzo zagrije i za nekoliko minuta jakna vam uopće neće trebati. Čak i kada vozite na kratke relacije, pametno je i sebi i svojem djetetu skinuti zimsku jaknu i omogućiti sigurnosnim pojasevima da rade svoj posao.

Naravno važno je da dijete sjedi u adekvatnoj autosjedalici, tako da se svakako informirajte koja je najbolja autosjedalica za dijete vaših godina i određene kilaže. Tako ćete biti potpuno sigurni kako je vaše dijete zaštićeno tijekom vožnje u zimskim uvjetima.


Source link