Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Britanija u potrazi za dobavljačima tehnoloških metala


Britanija je u petak otvorila pogon za preradu tehnoloških metala, istaknuvši u novoj strategiji da planira proširiti krug dobavljača kako bi smanjila ovisnost o opskrbi iz Kine.

Rijetki minerali Zemljine kore, poput neodimija, praseodimija, terbija i disprozija, koriste se, između ostalog, za izradu magneta za pokretanje motora u električnim vozilima i za upravljanje prozorima, te u vjetroturbinama na moru i drugim sofisticiranim uređajima.

Kina trenutno osigurava 98 posto svjetske opskrbe, podsjeća Reuters.

Kompanija Pensana gradi u Salt Endu u Yorkshireu tvornicu, prvu u Europi, koja bi trebala proizvoditi 12.500 tona pročišćenih minerala, uključujući 4.500 tona magnetnih metala, neodimija i prazeodimija, što odgovara pet posto globalne ponude, navodi se u priopćenju.

Pensana u priopćenju ne navodi gdje će nabavljati sirovine, a prezentacija na njihovoj internetskoj stranici iz lipnja pokazuje da bi sirovine trebale stizati iz Angole, Latinske Amerike i Europe.

London je istaknuo da će Pensanino postrojenje, vrijedno 195 milijuna dolara, biti drugi najveći pogon za izradu magneta izvan Kine i da će početi poslovati krajem 2023. godine.

“U okruženju sve izraženijih geopolitičkih prijetnji, Britanija mora brzo djelovati kako bi osigurala potrebne rijetke minerale za opskrbu naših budućih industrija”, izjavio je ministar Kwasi Kwarteng, istaknuvši i poremećaje u opskrbnom lancu prouzročene ruskom invazijom na Ukrajinu.

“Većina tih minerala dolazi iz samo nekoliko zemalja, zbog čega je Britanija ranjiva na tržišne šokove. Moramo razviti i ojačati vlastite lance opskrbe kako bismo zaštitili našu nacionalnu sigurnost u budućnosti.”

Postrojenje vrijedno 145 milijuna funti (173,07 milijuna dolara) u Saltendu u Yorkshireu financijski je podupro vladin Fond za transformaciju automobilske industrije i trebao bi otvoriti 126 radnih mjesta.

Nakon razdoblja lockdowna Europa i SAD ubrzano nastoje smanjiti ovisnost o Kini i uspostaviti sigurne i neovisne lance opskrbe ključnim mineralima.

Kina je također dominantan dobavljač i ostalih ključnih minerala, poput grafita, litija i silicija.

Britanija je predstavila i novu strategiju u sklopu koje planira intenzivnija istraživanja i razvoj i osposobljavanje domaćih radnika, te jačanje domaće proizvodnje i diversifikaciju lanaca opskrbe, u suradnji sa “saveznicima istomišljenicima”.

HINA

Fotografija: Pixabay



Source link

Related Posts