FORMULA 1 Vijesti Zanimljivosti

ZANIMLJIVOST: Kazneni bodovi

Formula 1 raspolaže s kaznenim bodovima i primjedbama koji se odnose na prekršaje u utrkama. Prekršaji se bilježe na super licencu vozača i mogu se prenositi iz sezone u sezonu.

Ako vozač počini prekršaj koji se razmatra nakon trkačeg vikenda, bit će prijavljen sucima koji onda razmatraju da li će izdati novčanu kaznu, kaznu od nekoliko mjesta na startu iduće utrke ili kaznu koja se dodaje na vrijeme, a mogu dati i primjedbu ili kaznene bodove.

Ako vozač sakupi 12 kaznenih bodova u roku od 12 mjeseci, on biva suspendiran za jednu utrku, kazneni bodovi se tad brišu i cijeli proces započinje ispočetka.

Osim toga, vozač koji dobije tri opomene tokom sezone dobiva kaznu od 10 mjesta na startu nadolazeće utrke, pod uvjetom da su prve dvije opomene izrećene zbog prekršaja u nekoj od prijašnjih utrka.

Za sada, jedini vozač koji opasno pleše po rubu je Daniil Kvyat. Vozač Toro Rossa sakupio je više kaznenih nego stvarnih bodova u proteklih dvanaest mjeseci, a zadnjih sedam bodova zaradio je u proteklih pet utrka.

U Kanadi nije poštovao na odluku sudaca, u Austriji je izazvao sudar, u Velikoj Britaniji je izgurao svog timskog kolegu Carlosa Sainza sa staze, a u Mađarskoj je blokirao Lancea Strolla u kvalifikacijama. Sa tri boda iz 2016., sada ih ima ukupno deset.

Njegova prva dva boda neće biti uklonjena do 23. listopada, što znači da ukoliko dobije još dva u idućih šest utrka, dobit će zabranu nastupa na jednoj utrci.

Sljedeći na listi su Sebastian Vettel i Kevin Magnussen koji imaju po sedam bodova.

Vettel je nakratko imao devet, ali je nakon VN Velike Britanije pao na sedam bodova. U 2017. je zaradio samo tri boda zbog incidenta s Lewisom Hamiltonom u Bakuu, a ostala četiri je prenio iz druge polovice 2016.

Magnussen je zaradio jedan bod u Rusiji, zbog nepoštivanja linija, dva boda zaradio je u Kanadi zbog prestizanja prije završetka virtualnog SC-a i dva u Mađarskoj zbog guranja Nice Hulkenberga sa staze. Zadnja dva boda zaradio je na VN SAD-a 2016.

Stoffel Vandoorne, Sergio Perez, Jolyon Palmer i Caros Sainz Jr. imaju po pet, a Nico Hulkenberg i Esteban Ocon imaju po četiri boda.

Romain Grosjean i Max Verstappen imaju tri, a Felipe Massa, Lewis Hamilton, Pascal Wehrlein i Jenson Button imaju po dva boda.

Ostali vozači su čisti u proteklih dvanaest mjeseci te nemaju ni jedan kazneni bod.

Što se tiče dozvoljenih opomena, Perez jedini ima dvije od tri dozvoljene.

 

Kazneni bodovi po vozaču

Daniil Kvyat: 10
Sebastian Vettel: 7
Kevin Magnussen: 7
Stoffel Vandoorne: 5
Sergio Perez: 5
Jolyon Palmer: 5
Carlos Sainz Jr.: 5
Nico Hulkenberg: 4
Esteban Ocon: 4
Romain Grosjean: 3
Max Verstappen: 3
Esteban Gutierrez: 3 (nije više u F1)
Felipe Massa: 2
Lewis Hamilton: 2
Pascal Wehrlein: 2
Jenson Button: 2 (umirovljen)
Nico Rosberg: 2 (umirovljen)
Felipe Nasr: 2 (nije više u F1)
Daniel Ricciardo: 0
Kimi Raikkonen: 0
Marcus Ericsson: 0
Fernando Alonso: 0
Lance Stroll: 0
Valtteri Bottas: 0
Antonio Giovinazzi: 0 (ne vozi cijelu sezonu)

 

Ivan Vrhovec

Urednik MotorsportHR-a :) Započeo svoj novinarski put, daleke 2011. i očuvao ga sve do danas. Radio sam za razne medije, poput Auto90, GP1, srpski Sportissimo Rs, jednom ranije za MotorsportHR. Da, ovo je moj drugi put ovdje. :) Stekao sam iskustvo koje je neprocjenjivo i poznanstva koja su ostala i do dan danas, neka od njih su veoma čvrsta. :)
Follow Me:

Related Posts