Aktualno elektromotori Featured Izbor uredništva Nidec Novi Sad Vijesti Zanimljivosti

Aleksandar Vučić puno priča, ali i radi! Srbija je dobila novu tvornicu koja će je još snažnije staviti na europsku automobilsku kartu. Evo prvih detalja


Najveći svjetski proizvođač elektro motora završio tvornicu u Srbiji! Podignuta je u rekordnom roku na periferiji Novog Sada! Izgradnja je trajala samo 3 mjeseca. U prvoj će fazi zapošljavati oko 1000 radnika!

Nakon potvrde Fiata da ostaje u Srbiji, dolazak Japanaca još više učvršćuje susjednu nam zemlju na popis “visoko razvijenih” država s automobilskom industrijom.

Japanska tvrtka Nidec, jedna od najvećih u području proizvodnje elektromotora prisutna je na više od 300 lokacija diljem svijeta. U srpnju je započela izgradnju potpuno nove tvornice u našoj blizini, točnije u Novom Sadu.

Iako je od tada prošlo točno tri mjeseca i tjedan dana, kako navode iz tvrtke, tvornica je već dovršena i spremna za prvu fazu proizvodnje. Nova tvornica bit će dio veće mreže proizvodnih pogona koje japanska tvrtka posjeduje.

Pogon im je to središnji u Europi, a služit će i kao centralizirano središte mrežnih procesa u nastajanju. Istovremeno, očekuje se da će s njom u budućnosti surađivati i mnoge druge tvrtke iz Srbije, što je u skladu s japanskom inicijativom za razvoj i integraciju sa Zapadnim Balkanom.

Iako je nova tvornica sada završena, to ne znači da u njoj će se odmah pokrenuti proizvodnja. Proizvodnja novih motora krenut će tek iduće godine, a do tada tvrtku čekaju razne aktivnosti, uključujući i traženje novih tehničkih kadrova. Potonji će se uglavnom tražiti na domaćem terenu, a novi proizvodni pogon nalazi se na periferiji Novog Sada, oko 90 kilometara sjeverozapadno od Beograda. Cijeli prostor prostire se na nešto manje od 60.000 četvornih metara (točnije 59.760), a u prvoj će fazi zapošljavati oko 1000 radnika. Očekuju da će se broj zaposlenih i kasnije povećati.

O kompaniji

Nidec je osnovan 1973. godine u gradu Kyotu, u Japanu, a danas je svjetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotra s najvećim udjelom na svjetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove. Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom svijeta.

Ulaganje u Srbiju je dio dugoročne strategije kompanije, a pokretanje tvornice u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju europskog industrijskog parka Nidec. Svojim prisustvom u Srbiji Nidec korporacija je stvorila središnju bazu aktivnosti koje se zasnivaju na savremenoj tehnološkoj proizvodnji visokofrekventnih motora jednosmjerne struje bez četkica i srodnih proizvoda za vozila. Glavno poslovanje poslovanje Nidec-ove tvornice u Novom Sadu se bazira na proizvodnji i prodaji automobilskih motora ovog tipa, koji se većinom plasiraju na europskom tržištu.

Tekst: Jure ŠuicaSource link

Related Posts