Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima jer investitori očekuju da će se potražnja povećati, uzdajući se u rast procijepljenosti i smanjenje utjecaja pandemije na potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 74,73 dolara. Na američkom tržištu neznatno je ojačala na 71,98 dolara.

Referentne cijene zadržale su se čak i nakon što su Sjedinjene Države izdale upozorenja za putovanja u Španjolsku i Portugal zbog povećanja novozaraženih. Dužnosnik Bijele kuće rekao je da se mjere neće ublažavati zbog izrazito zaraznog delta soja i širenja zaraze u SAD-u.

Kao ohrabrujuća naznaka rasta potražnje za gorivom, Britanija je u ponedjeljak izvijestila o najnižoj dnevnoj stopi rasta novozaraženih od 4. srpnja, što sugerira da je nedavni rast infekcija dosegnuo vrhunac.

Analitičari su i dalje sigurni u rast potražnje za gorivima, budući da računaju da bi cijepljenja mogla zaštitili od uvođenja novih blokada.

Očekuje se da će globalna tržišta nafte ostati u deficitu unatoč odluci Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, zajednički poznatih pod nazivom OPEC +, da povećaju proizvodnju tijekom ostatka godine.

Investitori će pratiti objavu podataka o zalihama industrijske grupe Američkog naftnog instituta (API-ja) u utorak i službenih podataka američke vlade u srijedu, za koje očekuju da bi mogli potvrditi rast potražnje.

Pet analitičara je u Reutersovoj anketi izrazilo očekivanje da su u tjednu do 23. srpnja američke zalihe sirove nafte pale za oko 3,4 milijuna barela, a zalihe benzina za 400 000 barela.

OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 72,68 dolara, što znači da je pala 35 centa u odnosu na prethodni radni dan.

HINA


Source link