Aktualno Featured Vijesti Zanimljivosti

Ford najavljuje veća ulaganja u proizvodnju dijelova za električna vozila u Britaniji


Američki automobilski div Ford Motor najavio je u četvrtak da će uložiti još 149 milijuna funti kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

Ford će u tvornicu u Halewoodu na sjeveru Engleske uložiti 125 milijuna funti i još 24 milijuna funti u razvoj i testiranje novih dijelova koji bi se u tvornici trebali proizvoditi.

Kompanija će najavljenim iznosom podići vrijednost ulaganja u prijelaz britanske tvornice na proizvodnju dijelova za električna vozila na 380 milijuna funti.

Proizvodni kapacitet tvornice u Halewoodu povećat će se s 250 tisuća na 420 tisuća jedinica godišnje, počevši od 2024. godine, objavila je američka kompanija, dodavši da će ulaganje zaštititi više od 500 radnih mjesta.

Do 2026. pogon bi dijelovima trebao opskrbljivati 70 posto od ukupno 600 tisuća električnih vozila koliko ih kompanija planira godišnje plasirati na europsko tržište.

Ford će od 2030. u Europi prodavati samo električna vozila, pet godina prije no što u EU na snagu stupiti zabrana prodaje novih putničkih automobila na fosilna goriva.

Do 2024. Ford će na europsko tržište izbaciti devet električnih modela, a tvornica u Halewoodu proizvodit će pogonske jedinice za pet velikih modela koji će se proizvoditi u Rumunjskoj i Turskoj, rekao je izvršni direktor britanskog ogranka Tim Slater.

HINASource link

Related Posts