Za putnike, a posebice za vozača, iznimno je važno da imaju pravilan položaj sjedenja, kako bi u slučaju prometne nezgode bili maksimalno zaštićeni.

Podešavanje uzdužnog položaja sjedala: vozačko sjedalo treba biti tako podešeno, da kad pritisnite papučicu spojke do kraja, noga bude blago svijena u koljenu. Suvozačko sjedalo uvijek podesite što više unazad.

Visina sjedala: visinu vozačkog sjedala podesite tako da imate što bolji pregled kroz vjetrobransko staklo. Visinu sjedala podesite tako da uvijek ima najmanje 5 cm razmaka između glave i krova vozila. Naš savjet je da sjedite što niže. Tako ćete imati bolju kontrolu za upravljačem.

Nagib naslona: kut naslona sjedala podesite tako da sjedite što uspravnije, s cijelom površinom leđa i ramena prislonjenima na naslon, odnosno da naslon sjedala bude otprilike pod kutem od 100-110 stupnjeva.

Nasloni za glavu: oni predstavljaju iznimnu važnost u slučaju prometne nezgode. Stoga je iznimno važno da nikad ne vozite bez njih. Naslon za glavu dobro je podešen kad je njegov gornji rub u ravnini s vrhom glave.

Podešavanje visine/dubine obruča upravljača: obruč upravljača podesite tako da vam ruke u položaju „9-3 sati“ na obruču upravljača budu blago svijene u laktovima. Udaljenost prsnog koša od upravljača mora biti najmanje 20 cm, kako u slučaju aktiviranja zračnog jastuka ne bi došlo do ozljeda. Također, prilikom podešavanja obruča upravljača obratite pozornost na dobru vidljivost instrumentne ploče, te da vam obruč upravljača ne udara u noge.

NAPOMENA: vozačko i druga sjedala podešavajte samo dok vozilo miruje, a motor je isključen

Izvor: Carwiz.hrSource link

Related Posts