Aktualno Featured Pelješki most Vijesti Zanimljivosti

Nakon Pelješkog mosta, arhitekt Pipenbaher projektira i nove mostove: gdje će osvanuti najnoviji?


Slovenac, koji je osmislio najduži i najveličanstveniji hrvatski most slovi za jednog od najuglednijih europskih mostograditelja, ima puno posla svuda po svijetu, a i u svojoj domovini.

Zbornica za arhitekturu i prostor Slovenije nedavno je objavila pobjedničko natječajno rješenje za cestovni most preko rijeke Krke na planiranoj zapadnoj obilaznici Novog mesta. Izvjestila je to slovenska novinska agencija STA te navela niz detalja vezanih uz nove ideje i prijekte Marjan Pipenbahera. Uglavnom riječ je o projektima koji su vrlo blizu Hrvatskoj, ponajprije na rijeci Krki koja se u Brežicama ulijeva u Savu.

Najprikladnije arhitektonsko rješenje osmislio je projektant Marjan Pipenbaher sa svojim timom, navodi STA. Projekt zapadne obilaznice Novog mesta vodi Direkcija za infrastrukturu Republike Slovenije, a arhitektonsko rješenje tzv. Srebrnog mosta, koji će povezivati rijeku Krku između Brboda i Srebrniča te Groblje i Češča vasya kod Novega mesta, predviđa izgradnja mosta bez upornjaka u rijeci, odvojene površine za ostale sudionike u prometu i najveći mogući stupanj očuvanosti priobalne vegetacije, objavila je gradska uprava Novog mesta.

Pješaci i biciklisti na zasebnom mostu

Motorizirani promet odvijat će se preko niskog betonskog mosta masivnog izgleda, a ispod njega će biti postavljena zasebna pasarela za pješake i bicikliste, dodaju.Autori pobjedničkog natječajnog rješenja posebnu su pozornost posvetili prostoru ispod konstrukcije mosta, tj. povezanosti biciklističkih i pješačkih staza i šireg uređenja. Razdjelnica između krajolika i novih zahvata ne bi trebala biti vidljiva, a predviđena je i gušća obrežna sadnja koja će nadopuniti sadašnju obalnu vegetaciju.

Sljedeći investicijski korak bit će izrada projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole. Riječ je o projektu Direkcije za infrastrukturu Republike Slovenije, priopćeno je iz novosadske općine.Source link

Related Posts