Njemačko tržište automobila snažno će pasti ove godine zbog nestašice poluvodiča, ali 2022. trebala bi donijeti oporavak, procijenila je u četvrtak njemačka udruga proizvođača motornih vozila (VDIK).

U Njemačkoj bi ove godine zbog nestašice mikročipova i drugih dijelova trebalo biti registrirano samo 2,6 milijuna novih osobnih automobila, za 11 posto manje nego u 2020. godini, procjenjuju u udruženju.

Broj registriranih automobila bit će manji za milijun nego u jakoj, pretpandemijskoj 2019. godini, ističu.

Nade u oporavak izjalovile su se zbog problema u lancu opskrbe, rekao je predsjednik VDIK-a Reinhard Zirpel.

“Kupci su htjeli kupiti više automobila no što je industrija mogla proizvesti”, rekao je Zirpel, pronalazeći glavnog krivca u kontinuiranoj nestašici poluvodiča.

U idućoj godini VDIK očekuje oporavak tržišta i registraciju oko tri milijuna novih osobnih automobila, što bi predstavljalo povećanje od 15 posto. Upozoravaju, ipak, da će prognoza ovisiti o rješavanju problema poput zastoja u opskrbi.

Za razliku od tržišta u cjelini, električni automobili i plug-in hibridi doživljavaju procvat, iako slabiji no što se očekivalo, rekao je Zirpel.

Ove bi godine u Njemačkoj prema procjenama udruge trebalo biti registrirano 340 tisuća novih električnih automobila i 320.000 hibrida, a ukupna brojka bila bi veća za 70 posto nego u 2020.

Njihov je tržišni udio još uvijek malen i iznosi tek oko četvrtine, primjećuju u VDIK-u, ali je gotovo dvostruko veći nego u 2020. godini.

U 2022. njihov bi broj trebao narasti na oko 850 tisuća, prognoziraju.

HINA


Source link