Zaslon OpenR novog Méganea E-TECH Electric bez sumnje je najnapredniji i najdojmljiviji Renaultov tehnološki sustav u vozilu u posljednjih nekoliko godina. Stakleni zaslon dosad neviđenih dimenzija savršeno se stapa s obrisima kokpita. Njegovo sučelje temelji se na operativnom sustavu Android, a budući da uključuje Googleov ekosustav, upotrebljava se jednostavno kao pametni telefon. Rezultat je vidljiv na prvi pogled: zaslon je sedam puta odzivniji od zaslona prethodne generacije! Marc, voditelj upravljanja korisničkim iskustvom pri Renaultovu Odjelu za dizajn, vodi nas na hiperintuitivno digitalno putovanje.

Prvi automobil s dodirnim zaslonom, Buick Riviera, prošle je godine proslavio 35. rođendan. Međutim, elektronika u vozilu otad je znatno napredovala! Hardver je učinkovitiji, korisničko iskustvo još naprednije, aplikacije se neprestano ažuriraju, zasloni su visokorazlučivi, a navigacija je jednostavnija no ikad. No jedna se stvar u posljednje vrijeme nije mnogo mijenjala: multimedijski sustavi u vozilima sve su više nalik pametnim telefonima.

XXL ZASLON U KOJI ĆETE URONITI

Renault je razvio elektroničku arhitekturu kakvu tržište još nikada nije vidjelo ne bi li modernizirao sustave za pomoć u vožnji i učinio ih vizualno preglednijima. Novi Mégane E-TECH Electric prvi je automobil u koji se ugrađuje takav zaslon.

Promatran s vozačeva sjedišta, digitalni multimedijski sustav sastoji se od dvaju međusobno povezanih zaslona koji zajedno tvore oblik slova L. Okomiti 12-inčni zaslon smješten je na središnjoj konzoli. „Položen je tako da bude vrlo pregledan za vozača, da se njime lako služi i da iskoristi sve mogućnosti multimedijskog sustava bez skretanja pogleda s ceste”, objašnjava Marc. Vodoravni 12,3-inčni zaslon ugrađen je u armaturnu ploču iza upravljača.

Budući da dva zaslona zajedno mjere 774 cm2, površina prikaza maksimalno je povećana kako bi ponudila ekskluzivan i uranjajući doživljaj. To su najveći zasloni koje je Renault ikada ugradio u vozilo, a dimenzijama odgovaraju većim premium limuzinama.

To novo tehnološko dostignuće marke poklapa se s dolaskom najnovije platforme CMF-EV za električna vozila. Zahvaljujući njoj, inženjeri su premjestili jedinicu klima-uređaja u prostor motora i tako oslobodili dodatan prostor u kokpitu što im je omogućilo da pojednostave središnju konzolu i ugrade zaslon u ravnini s armaturnom pločom. Ručicu mjenjača i gumbe sustava MULTI-SENSE premjestili su na upravljač da bi poboljšali ergonomiju i dodatno oslobodili središnji dio putničkog prostora i središnju konzolu.

U vrijeme kada proizvođači automobila sve više funkcija prebacuju na zaslon, Renault se odlučuje za postepeniji pristup: „Zadržali smo gumbe ispod središnjeg zaslona i tako očuvali fizička sučelja nekih važnijih funkcija, kao što su postavke klima-uređaja. Kromirani gumbi prirodno se stapaju s ostatkom kokpita, a uspjeli smo se riješiti „lažnih”, neupotrebljivih gumba kakvi su nekad bili ugrađivani ispod središnje konzole.”

Ti su neoznačeni gumbi predstavljali opcije koje su bile dostupne samo u nekim inačicama. U novom Méganeu E-TECH Electric svim se dodatnim funkcijama (npr. grijani upravljač) upravlja preko zaslona.

Antirefleksivni premaz i napredna tehnologija mikro-sjenila sprječavaju odsjaje sunca pa nema potrebe za tradicionalnim „sjenilom”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMPONENTE KOJE IZ TEMELJA MIJENJAJU ISKUSTVO U UNUTRAŠNJOSTI

Zaslon OpenR novog Méganea E-TECH Electric proizvela je tvrtka Continental s pomoću stakla na bazi aluminosilikata (tip Gorilla), kakav nalazimo i na najnovijim pametnim telefonima. Kaljeno staklo zaslona iznimno je otporno na udarce i ogrebotine te može potrajati i do 15 godina. K tome je obloženo antirefleksivnim premazom i premazom protiv otisaka. Precizno profilirane linije štite rubove zaslona, dok kvaliteta TFT panela, visoka rezolucija od 267 piksela po inču i završna obrada zajedno stvaraju kristalno čistu sliku. Zaslon instrumentne ploče također ima antirefleksivni premaz i upotrebljava naprednu tehnologiju mikro-sjenila (tehnologija vizualne zaštite kakvu obično upotrebljavaju računala). To znači da „sjenilo” koje obično natkriljuje instrumente više nije potrebno i da je dizajn unutrašnjosti sada još elegantniji. Danju ili noću, vozač je uvijek u tijeku. Baš kao i pametni telefoni, sustav OpenR Link temelji se na operativnom sustavu Android pa su korisnicima na raspolaganju brojne poznate aplikacije kao što je, primjerice, Google Maps.

JOŠ NAPREDNIJE ISKUSTVO NAVIGACIJE UZ GOOGLEOV EKOSUSTAV

Korisničko iskustvo multimedijskog sustava Méganea E-TECH Electric ostavlja dojam pametnog telefona ugrađenog u vozilo. Android Auto i Apple CarPlay i dalje su dostupni, no sučelje je dizajnirano tako da u potpunosti eliminira potrebu za korištenjem pametnog telefona. Sve značajke nadohvat su vozačeve ruke. Budući da se sustav OpenR Link temelji na operativnom sustavu Android, na raspolaganju su mu i sve poznate aplikacije.

Google Maps optimiziran je za električne automobile pa uključuje i funkciju planiranja rute. Planer u stvarnom vremenu analizira podatke o vozilu, vremensku prognozu i druge podatke i predlaže punionice, prikazuje kapacitet baterije kojim će vozilo raspolagati u trenutku dolaska na punionicu te vrijeme punjenja baterije. Također može procijeniti kapacitet baterije koji će preostati kada vozilo stigne na odredište.

Renault je udružio snage s najboljima u ovom području kako bi razvio vrhunske sustave u vozilu.

NAPREDNA TEHNOLOGIJA: RENAULT SE UDRUŽUJE SA STRUČNJACIMA

Osim što surađuje s Googleom na razvoju programskog sučelja svojih novih zaslona, Renault je udružio snage s najjačim igračima na tržištu koji proizvode i dobavljaju najpouzdanije tehnološke komponente vrhunskih performansi.

U razvoju hardvera marka se udružila američkim stručnjakom Qualcommom koji je osigurao treću generaciju platforme Snapdragon Automotive Cockpit, temeljene na iznimno učinkovitom procesoru s pregršt dodatnog kapaciteta za buduće primjene. Zahvaljujući tomu, novi je zaslon sedam puta odzivniji od zaslona prethodne generacije.

Renault Grupa i Qualcomm sklopili su sporazum o produljenju suradnje 4. siječnja 2022. na trgovačkom sajmu CES u Las Vegasu. Renault će iskoristiti Qualcommovu tehnologiju Snapdragon Digital Chassis kako bi svoje najnovije modele opremio najnovijim povezanim i inteligentnim rješenjima. Drugim riječima, tvrtka Qualcomm pružila je marki svu svoju stručnost iz područja povezivosti, digitalnih kokpita i vizualizacije, kao i svoje uslužne platforme te sustave za pomoć u vožnji, uključujući autonomnu vožnju.

Međutim, zasloni, računalna snaga i sustav također zahtijevaju neki oblik inteligentnog upravljanja iza sučelja čovjek-stroj (HMI). U tu je svrhu Renault angažirao južnokorejsku multinacionalnu kompaniju LG Electronics koja je razvila programsku platformu za uparivanje dva zaslona u vozilu, kako bi vozač, na primjer, mogao vidjeti karte navigacijskog sustava na zaslonu instrumentne ploče.


Source link